Er leven misschien wel 5.000-10.000 soorten wespen in Nederland. De meeste soorten zijn sluipwespen maar er bestaan ook vegetarische bladwespen en parasitaire goudwespen. De meeste soorten leven solitair en alleen de overbekende limonadewespen en hoornaars leven bij elkaar in volken. De wespenwereld is oneindig gevarieerd en intrigerend. Een niet onaanzienlijke familie wespen bestaat uit de graafwespen. Ik kwam alleen al voor Nederland een 50-tal geslachten tegen met in totaal bijna 1.000 soorten. Dus alleen al over graafwespen kan ik 40 jaar lang elke 14 dagen een column wijden…. Deze week stuitte ik op graafwespen omdat er tussen stenen holletjes waren gemaakt waar omheen een rand zand omhoog gebracht was. Gelukkig kon ik een scherpe foto maken voor determinatie. Het was een vrouwtje van de Groefbijendoder nadat ze net een prooi in een van de holletjes had gebracht. Alle graafbijen hebben zich gespecialiseerd op andere prooisoorten, zo heb je vliegendoders, spinnendoders, rupsendoders, bijendoders en ga zo maar door.

 Bijzonder

Groefbijendoders zijn gespecialiseerd in het vangen van kleine soorten  solitaire zandbijen maar vangen ook wel eens honingbijen. Deze wespen zijn zelf ook solitaire soorten. Daar waar ik ze heb gevonden trof ik 10 holletjes aan van meerdere vrouwtjes. De holletjes bestaan uit verticale  gangen van ca 15 cm diep met onderin en langs de gang, cellen waar ze 5-8 prooien bijeen brengen. Per cel worden dezelfde prooisoorten bijeengebracht en natuurlijk leggen ze daar een of meer eitjes bij. De prooien worden verlamd en blijven vaak nog 2 dagen leven. De larve blijft in de cel ook overwinteren. De Groefbijendoders zijn actief van juni tot september.

Waar

Groefbijendoders komen voor van Engeland tot Japan, in heel Eurazië langs de kust en in het binnenland en van Mediterrane landen tot Scandinavië en ook in steden. Voor hun holletjes gebruiken ze zowel zandige grond maar ook compactere bodems en spleten tussen verhardingen.