We zitten midden in een klimaatcrisis die op alle mogelijke manieren uit de bocht vliegt. Het gaat op veel fronten helemaal fout, maar zo nu en dan zijn er ook plezierige bijeffecten. Zo heeft de opwarming van ons land mede het gevolg dat mooie zuidelijke soorten hierheen komen of algemener worden. Op park 2020 hadden we in de tuin deze week maar liefst 3 kolibrievlinders, die helemaal uit Zuid Europa of Noord Afrika waren gekomen. Ook ontdekten we een mooie rups (foto) die bij nadere studie van een koninginnenpage bleek te zijn. We zijn nog op zoek naar meer exemplaren, maar er moet dus een koninginnepagevlinder langs gekomen zijn en in onze groentetuin eitjes hebben gelegd.

 Bijzonder

Koninginnepages zijn een van de grootste en mooiste vlinders van Europa met een grootte van ca. 7,5 cm (foto inzet ). Ze zijn voornamelijk geel met blauwe en rode vlekken incl. zwarte beadering. Ze leggen hun eitjes alleen op schermbloemigen en bij voorkeur op venkel, peterselie en wortel. Die zijn er volop in de groentetuin. De vlinder houdt ook rekening met het feit of er naast de waardplant voor de rups ook genoeg nectarplanten zijn als voedselbron van de vlinder. En daarbij heeft de koninginnenpage een voorkeur voor paarse bloemen zoals distels,  dropkruid en ijzerhard. Ook die zijn er in ruime mate voorhanden.

 Waar

Koninginnepages zijn vlinders die over het hele Noordelijk Halfrond voorkomen van Japan via Europa tot Amerika met een 30-tal ondersoorten. De soort is wijd verspreid en niet bedreigd. Het is een warmte minnende soort die algemener is in het Midden Oosten en rond de Middellandse zee en daar wel 3 generaties per jaar kent. Meer naar het noorden worden dat er 2 of 1 zoals bij ons of in Groot Brittannië. Ook komen ze tot hoog in gebergtes voor op bloemrijke alpenweiden. In Nederland is de koninginnenpage een trekvlinder die hier alleen in de zomer verzeild raakt.