Afgelopen week hebben we het Pop Up Parkje (PUP) op het Raadhuisplein deels opgeruimd. We hebben daar in 2017 op de in onbruik geraakt skatebaan in opdracht van de winkeliersvereniging een parkje ingericht dat zowel Tiny Forest, Voedselbos als Pop Up  Parkje tegelijk is. Wel 50 soorten bomen en struiken stonden er naast kruiden en bloemen op 1000 m2. In die 5 jaar dat we het bijhielden was het uitgegroeid tot een flink bos. Nu het raadhuisplein en het gemeentehuis op de schop gaan, was het zonde om deze begroeiing te laten versnipperen. Via de Meerbomenactie krijgen alle boompjes, die eerst 0.5-1 m hoog waren en nu 1.5 tot 5m, een nieuwe plek. De meest gewilde soorten zijn altijd de fruitbomen. Zowel zoete als zure kersen stonden er. Bijna niemand kent zure kersen of krieken. Waar de zoete kers een grote boom van 15 m hoog kan worden, wordt de zure kers maar 4-5 m. Fot Kriek in volle bloei

 Bijzonder

Zoete kersen zijn zo gewild bij vogels dat ik van mijn eigen kersenboom in 30 jaar slechts 5×1 kers heb geoogst. De kriek bloeit nog uitbundiger dan de zoete kers en maakt veel meer vruchten. Mijn eigen kriek geeft elk jaar  wel 20-40 kilo, waarvan ik kans zie 10-30 kilo te oogsten.  Krieken kun je zo eten, maar er wordt ook veel jam en wijn van gemaakt. In België is Geuse of kriekenbier een traditie. Kersenbomen zijn van de prunusfamilie waar ook pruimen, sleedoorn en vogelkers bij horen. Prunus soorten herken je aan de uitbundige bloei en de bloemvorm. Ook in de winter zijn ze goed herkenbaar. Bomen ademen nl ook door hun schors met zogenaamde lenticellen. De lenticellen van prunus soorten zijn zeer herkenbaar en bij kersen en pruimen gerangschikt in ringen om de stam.

Waar

Ik ken maar weinig plekken waar krieken staan in de Haarlemmermeer. Bijna alleen waar we ze zelf neer hebben gezet: op het Fort Hoofddorp, in Houtwijkerveld, De Heimanshof, Dr Nanninga bad. Het is voor de consumptie en de biodiversiteit zeker de moeite om er meer in het gemeenteplantsoen en in tuinen te planten.