Ooievaar

Een ooievaar spreekt sterk tot de verbeelding. Op veel plekken om de Haarlemmermeer broeden er ooievaars: Heemstede, Bennebroek, Kaag bv. Maar voor zover ik weet niet in de Haarlemmermeer. Dat komt mede door het feit dat we nauwelijks veengrond hebben, maar wel veel  zware waddenzeeklei. Dat we ze graag zouden willen in de polder, is te zien aan de vele nestpalen. Zo ook bij molen de Eersteling in Hoofddorp. Af en toe verschijnt daar een exemplaar, maar tot broeden is het nog nooit gekomen.

 Bijzonder

Deze week was er grote beroering rond ooievaars bij het Dr Nanningabad: een paartje ooievaars hadden de nestpaal bij de dichtbijgelegen molen links laten liggen en stond uitgebreid te klepperen, te paren en takken aan te slepen op een van de dode populieren op de Geniedijk. Helaas bleven de takken niet liggen op de vlakke bovenkant van de boom (foto). Ze hebben er ook overnacht, maar de dag erop zijn ze op zoek naar voedsel weer vertrokken. Voor ons als natuurliefhebbers was het een uitdaging  om te kijken of we ze konden verleiden om te blijven. De dag erop hebben we een ladder van 12m opgescharreld en een omgekeerd pallet op de boom gemonteerd  (inzet) en die voorzien met een grote bos basistakken. Nu maar wachten of dit paartje nog een keer langs wil komen. Aan voedsel ontbreekt het niet, te horen aan het oorverdovende kikkergeluid uit het zwembad en de natuurstrook van de nabij gelegen Jansonius amfibieënpoel.

 Waar

Ooievaars leven al eeuwen dichtbij mensen. Door ruilverkaveling en gebruik van gif waren ze rond 1980 in Nederland bijna uitgestorven. Zoals bij vele aansprekende soorten heeft een groep mensen zich hun lot aangetrokken en heeft ooievaarsdorpen ingericht. Inmiddels is de stand weer een paar 100 paar. Nederland ligt op de NW uithoek van hun verspreidingsgebied. In Oost-Europa en vooral in Polen heeft de soort zijn hoofdgebied. Onze huidige ooievaars overwinteren in Spanje of West-Afrika en steeds meer exemplaren blijven hier ook overwinteren. Vroeger trokken ze tot Zuid Afrika.

2 reacties op “Ooievaar”

  1. Over uw column in het witte weekblad , er broeit wel degelijk een ooievaar in de Haarlemmermeer .
    nl bij de begraafplaats in Zwaanshoek!
    Dit jaar voor het eerst !
    Ze fourageren in het weiland achter de Ringdijk ,ook de ooievaars uit Heemstede die al jaren in de Glipperbuurt nestelen,
    Vgr G de Graaf.r

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.