kersenbomen

Als deze column in de krant komt, is het is nationale boomfeestdag. Een boomsoort die dan net gaat bloeien is dan een goed onderwerp. De nationale boomfeestdag weliswaar afgelast, maar de MEERGroen boomweggeefactie zeker niet. Met Nldoet hebben we lekker in de buitenlucht in een verwaarloosd landgoed en op het Groene Carre Zuid nog resp. 20.000 en 8000 boompjes verzameld. Daarmee is het aantal beschikbare boompjes op 110.000 gekomen, van 95 soorten. En tot 4 april staan die klaar voor iedereen die zijn tuin en/of terrein natuurvriendelijker wil inrichten of die klimaatbossen wil aanleggen. Urgenda en de Caring Farmers hebben die boodschap goed opgepikt en nemen er al 50.000 af. In dat aanbod zitten ‘bulksoorten zoals wilg ,esdoorn en berk, maar ‘verder vooral soorten met een meerwaarde aan bloemen en bessen. Een daarvan is de kers.

Bijzonder

Er zijn 2 soorten kersen. Alle prunussen zijn herkenbaar aan de horizontale lenticellen op de schors (foto). De zoete kers is een grote boom, die overal in de Haarlemmermeer te vinden is en waar insecten en vogels goed weg mee weten: zelden komt er een (wilde)kers bij mensen terecht. De zure kers of kriek is een heel ander verhaal. Dat is een kleine boom of struik tot ca 5 m, die nog uitbundiger bloeit dan de zoete kers, en zoveel kersen maakt dat de vogels het niet bij kunnen benen! Van de boompjes ik die ik zelf in mijn tuin heb, kan ik van de 30 kilo kersen elk jaar nog 10-15 kilo voor eigen gebruik oogsten: lekker om jam of wijn van te maken. De Belgen maken er Geuse of kriekenbier van. Van beide soorten hebben we tientallen exemplaren beschikbaar in de boomweggeefactie die vanaf 18 maart op de voedseltuin in park 2020 beschikbaar zijn (met infobalie. Niet op vrijdag en zondag). De volledige lijst met soorten en aantallen staat op de MEERGroensite.

Waar

De Voedseltuin van Park2020 ligt oostelijk van station Hoofddorp in het kantorenpark tussen de Taurusdreef ende Scorpiusdreef en is herkenbaar aan de kas.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.