Wie door Nederland reist ziet de laatste jaren naast de aloud bekende Blauwe reiger steeds vaker de Grote Zilverreiger in weilanden en akkers. Deze witte verschijning van meer dan een meter groot, is met een opvallende opmars bezig. Sinds 1976 is deze reiger ook broedvogel in Nederland. De grootste en oudste kolonie is in de Oostvaardersplassen. En een paar kleinere kolonies zijn in de Wieden en de Biesbosch te vinden. Inmiddels zijn er rond de 400 broedparen. Oorspronkelijk komt de Grote Zilverreiger vooral voor in Zuid Europa, Polen en vooral Oekraïne. Inmiddels overwinteren er tussen de 8000 tot 10.000 in Nederland. Grote Zilverreigers zijn actievere jagers dan blauwe reigers en gaan flexibeler om met koude. Bij strenge winters vriezen Blauwe reigers vaak dood terwijl zilverreigers met de vorstgrens mee gaan. Om die redenen nemen ze onevenredig meer toe dan onze standvogel de blauwe reiger. De foto van de grote zilverreiger is genomen van een exemplaar die in de laatste vorstperiode in 2018 overleed.

Bijzonder

Er worden 3 oorzaken genoemd voor de spectaculaire opmars.1: Door de klimaatverandering zijn de winterse omstandigheden milder geworden. 2:het natuurbeleid rond Natura 2000 gebieden heeft o.a. grote rietmoerassen opgeleverd waar deze reiger van profiteert. 3: In de 19e eeuw was een bloeiende industrie die veren van deze vogels op bv hoeden gebruikte. Voor 1 kilo veren waren 300 zilverreigers nodig. Honderdduizenden vogels werden afgeslacht, waardoor de soort bijna uitstierf. Door een verbod daarop kon de soort weer langzaam toenemen. Zilverreigers eten net als blauwe reigers vis, kikkers, muizen en mollen.

Waar

De meeste Grote Zilverreigers komen uit het Oostelijk Middellandse zee gebied, vooral Oekraïne. Hun voorkeursbiotoop is grote rietmoerassen zoals in de Oostvaardersplassen, maar in de winter zwerven ze uit over alle weilanden, natuurvriendelijke oevers en akkers van Nederland. Ook in de Haarlemmermeer.

Meldingen van bijzondere dieren en planten kunt u doorgeven aan info@stichtingmeergroen.nl. Alle columns vanaf april 2006 vindt u op www.stichtingmeergroen.nl