Vorige week sloot ik af met de oproep: laat ze maar komen. En dat sloeg op vrijwilligersgroepen die een dagje meedraaien. Dat hebben we deze week geweten. Net als vorig  week hadden we 3 dagen studenten van de vereniging Lanx uit Amsterdam, die kwamen vergoenen bij ons in hun ontgroeningsperiode.

Maar voor dat deze 3x 10 studenten kwamen, begonnen we de week met een school die met 80 personeelsleden het begin van het schooljaar duurzaam luister wilde bijzetten. Ze hadden gekozen voor de kas in Rijsenhout. Jammer alleen dat het net 25 graden  buiten was, dus 40 graden in de kas.

Richard, de eigenaar had een prachtige lunch geregeld (foto)en wij 10 vrijwilligers die deze mensen konden begeleiden. We hadden wel 10 soorten werkzaamheden op het programma: van wieden tot het oogsten van 20 soorten gewassen zoals tomaten, komkommer, bonen, pepers, tomatillios, snack komkommers, basilicum en een pompoen van 53 kilo. Ook konden 10 mensen helpen met het uit sorteren van bloemenzaad dat we in de kas laten drogen en dan uitzeven  om het te scheiden van het stro en de kafjes. De dag liep top. Niet iedereen voelde zich aangesproken en een man of 15 deed niets ander dan met elkaar praten, maar met 75 mensen kan je ook een boel doen.  We hadden ze gevraagd afpelbare laagjes kleren aan te doen en zwemkleding mee te nemen. 5 mensen wilde na 2 uur in de kas wel even afkoelen met een duik in de ringvaart. En 35 mensen wilde  dat wel eens zien. Omdat het er zo lekker uitzag kreeg ik 30 daarvan ook  zover dat ze met  kleren en al in de ringvaart sprongen. Na 30 minuten in de kas waren ze weer droog!  Is dat geen mooie start van het jaar en om je collega’s beter te leren kennen? Iedereen kreeg bonen, komkommers  of aubergines mee naar huis. Er was meer dan genoeg en nog 300 kg ging mee voor onze vaste klanten. De 3 dagen daarna hadden we elke dag 10 studenten. Ook deze groepen ervoeren een dagje in de natuur met ons als een weldadigheid in het strenge ’afzien’ programma van de ontgroening. Om dat de meesten economie, rechten of management studeren is een dagje bij ons waar ecologie centraal staat ook best nuttig. Dat zagen ze zelf ook en het moet gezegd bijna iedereen deed goed zijn best.

De crux of de pijn zat hem in het feit dat al deze groepen een enorme afstand hebben tot werken in de natuur en dat het hele onderwijs systeem totaal geen aandacht schenkt aan praktische vaardigheden. Dus 4 dagen mensen instrueren wat het verschil tussen een brandnetel en komkommer( en 200 andere soorten)  is, hoe ze een schoffel, riek, spade, hark  en mesje moeten vasthouden , dat ze gereedschap niet onveilig met de tanden omhoog moeten neergooien, niets moeten laten slingeren en alles moeten opruimen  en vooral het feit dat ze het na 5 of 10 keer uitleggen nog niet onder de knie hebben of het  precies omgekeerd doen, dat vreet a 4 dagen achter elkaar bij 80 +10+10+10=110 mensen.

Dus de grens van wat we als begeleiders aankunnen ligt na deze week toch wel ergens bij 3 dagen achter elkaar onervaren mensen mee laten draaien.  Ik was dus dolblij dat ik op vrijdag lekker zelf met een bosmaaier bramen kon maaien en zaad kon verzamelen. Lekker in mijn eigen tempo en 10 – 50 x zo effectief als  met een groep.

 Andere zaken

Na een dagje relaxed werken in Meermond konden we er zaterdag weer tegen aan met een GroenDoenMarkt in HIllegom. En dus de hele dag lekker netwerken met wethouders, ondernemers, groene organisaties en burgers al of niet met kinderen. Onze doorlopende insectenhotel workshop is  daarvoor een mooie trekpleister.

Franke van der Laan

Stichting MEERGroen

Meerbomen.nu

Klimaatburgemeester Haarlemmermeer 2021, 2022, 2023