Vanaf deze plek willen wij u wekelijks informeren over bijzondere natuurfenomenen in Heemstede. We hopen ook dat u onze ogen en oren wilt zijn voor interessante of onbekende zaken die wij graag nader uitdiepen.

Wat speelt er in de natuur: Geoorde wilg

Nederland is een nat deltagebied. In die natte condities gedijen wilgen heel goed. Iedereen kent de kenmerkende knotwilg uit ons polderlandschap. Dat is meestal de knotvorm van de grijze wilg. Als je die boom niet knot wordt hij  in 100 jaar wel 8 meter in omtrek en 30-40 meter hoog. Weinig mensen weten dat er hier wel 80 soorten wilgen  groeien. Boomvormende soorten zoals de grijze en de boswilg, treurwilg, goudwilg en struikvormende soorten zoals de katwilg, bittere wilg, dwergwilg, waterwilg, kraakwilg, laurierwilg en ga zo maar door. Eén van de meest algemene wilgensoorten is de struikvormige geoorde wilg. Deze maakt mooie katjes die stuifmeel leveren voor bijen en hij is,  als hij blad heeft, heel makkelijk te herkennen omdat elk blad twee kleine oortjes aan de bladvoet heeft (foto). Die oortjes kunnen er afvallen dus kijk daarbij vooral bij jonge bladeren en takken. Lastig aan wilgen is dat ze makkelijk kruisen en daardoor kunnen er dus heel veel mengvormen voorkomen. Daarom heb ik hier de soorten genoemd die makkelijk te herkennen zijn en veel voorkomen. Wilgen hebben de eigenschap dat ze snel groeien: 3 meter per jaar is geen uitzondering. Ook vorm ze makkelijk wortels op een tak die in natte grond gestoken wordt. Zoals de naam kraakwilg al aangeeft is dat een soort met bros hout dat makkelijk breekt. Maar er zijn ook soorten die lang en buigzaam zijn en voor manden vlechten en levende hutten kunnen worden gebruikt. Daar is de katwilg een mooi voorbeeld van. De meeste hierboven genoemde soorten kunnen in Meermond aangetroffen worden.

 

Wat gebeurt er al?

Deze week was de ontknoping van een proces dat al in februari was begonnen: een bedrijf in Rotterdam (VOOR.nl) maakt\ 10 % van zijn omzet beschikbaar voor het thema: Een gezonde samenleving. Wij hebben dat ingevuld met een thema rond natuur. We vroegen voor 5 bloemen- en wilde bijenprojecten geld en kregen deze week wel €20.000 daarvoor. Dat geld gaan we deels in Heemstede investeren in stinsen bloemen en de rest in 4 andere gemeentes. Bloemenweides zoals de Vrijheidsdreef, bij het Slot en in Meermond bloeien van mei tot augustus.  Stinsenbollen bloeien van december t/m mei. Zo zorgen we voor veel bloei, blijdschap en voedsel in een groot deel van het jaar. Minder leuk was deze week dat vandalen 8 reuzenbovisten (paddenstoelen die 10 kilo zwaar kunnen worden) kapot hadden getrapt en bijzondere bomen in Meermond hebben gestolen en kapot geknipt hebben. Wat bezield sommige mensen toch?

Waar kunt u zelf aan meedoen?

Het thema voor de komende maanden wordt: het redden van bomen die we aan iedereen gratis aanbieden (zie meerbomen.nu). Wie zich zorgen maakt over klimaat en biodiversiteit nodigen we uit om ook mee te doen. Vanaf 4 november gaan we elke dag  bomen redden (in heel Nederland). Op zaterdag 29 oktober houden we in Heemstede een cursus voor mensen uit Noord-Holland die meer willen dan een dagje meedoen. Deze cursus doen we in ons gebouwtje aan de Meijerslaan en in het Sorghbosch. Opgave via de bomenplanner op meerbomen.nu of onze mail.

Het is leuk en voldoening scheppend om er samen iets moois van te maken. Voor meer info en om een keer te komen kijken, te helpen of met een vraag: info@stichtingmeergroen.nl