Vanaf deze plek willen wij u wekelijks informeren over bijzondere natuurfenomenen in Heemstede. We hopen ook dat u onze ogen en oren wilt zijn voor interessante of onbekende zaken die wij graag nader uitdiepen.

 

Wat speelt er in de natuur: Geschubde inktzwam

Een van de meest algemene paddenstoelen van Nederland is de geschubde inktzwam. Deze soort is onmiskenbaar  met zijn pilaarvorm en schubben erop,  die na 1 of 2 dagen in zwarte drab verinkt. Er zijn tientallen  soorten inktzwammen in Nederland. Deze soort groeit graag op voedselrijke, grazige plekken zoals in gazons. Hij is zo algemeen en goed herkenbaar dat je hem wat mij betreft ook mag  plukken, want hij is goed eetbaar en smaakt net als champignons( foto). Er is in Nederland een panische angst voor ’giftige‘ paddenstoelen. Dat komt denk ik uit onbekendheid met de natuur. Ook deze soort oogst ik graag voor restaurants en om zelf mee te koken. Alleen  jonge exemplaren komen daarvoor in aanmerking: als ze eenmaal gaan verinkten zijn ze niet lekker meer. De jonge vorm staat op de inzet rechts en de wat oudere, die begint te verinkten staat links. Verinkten is aan ander manier van sporen verspreiden dan de droge sporen die de meest soorten maken, die met de wind mee waaien. De ‘ inkt’ is kleverig en blijft aan de poten van allerlei dieren en insecten plakken. Een broertje van de geschubde inktzwam is de grijze inktzwam. Die is ook eetbaar, meer niet aanbevelingswaardig als je 24 uur ervoor of erna alcohol nuttigt. Dan vormt zich  in het bloed een stofje waar je spuugmisselijk van wordt. (je gaat niet dood) Daarom wordt de grijze inktzwam ook wel als AA paddenstoel gebruikt voor mensen die verslaafd zijn aan alcohol en er van af willen…

 Wat gebeurt er al?

Deze week hadden we in Meermond bezoek van een geroep consultants van Twynstra en Gudde. Die stapten graag eens hun kantoor uit om wat frisse lucht te happen en de handen uit de mouwen te steken. Zodra ze verschenen stopte de regen. Dat was een van de beloningen voor het doorzetten op een regenachtige dag. Met 20 mensen hebben we een stuk moeras van riet ontdaan en de uitzichtsheuvel van bramen.  En ze komen graag weer een keer terug, zo leuk als het was.

Waar kunt u zelf aan meedoen?

Vanaf de nationale natuurwerkdag op 4 en 5 november kan iedereen die zich zorgen maakt over klimaat en biodiversiteit ook weer meedoen. We willen tenminste 1 miljoen bomen verzamelen en (gratis) uitdelen maar liever 2 miljoen. Dat lukt nog niet met de 4.000 vrijwilligers die we nu landelijk hebben waarvan 30 vrijwilligers in Heemstede. Dat moeten er minstens 10.000 landelijk en 100 in Heemstede worden. Meer info daarover en hoe leuk en nodig het is staat op meerbomen.nu. Opgave is totaal vrijblijvend voor het meedoen, bomen bestellen en terreinen co- beheren. Ook een bomenhub – van waar we bomen uitdelen- in Heemstede zou zeer welkom zijn. Elke woensdag van 3 november tot 1 april gaat er een mail uit over de activiteiten (binnen een straal van 25 tot 200 km naar keuze) waar je aan mee kunt doen.

Het is leuk en voldoening scheppend om er samen iets moois van te maken. Voor meer info en om een keer te komen kijken, te helpen of met een vraag: info@stichtingmeergroen.nl