De week in vogelvlucht

Na een dag of tien wat koeler weer en zeer welkome regen (en zelfs sneeuw) ging de temperatuur deze week weer naar prettige voorjaarswaarden. Dat triggerde een heleboel werk want dan willen we zo snel mogelijk zoveel mogelijk groentes inzaaien in 5 groentetuinen en door het natte najaar waren er ook nog 4 bloemweides die nog ingezaaid moesten worden. Om groentes in te zaaien moet eerst de bemesting op orde zijn en de grond rul gemaakt worden dus, zoals altijd, is het rennen en vliegen om van de optimale omstandigheden gebruik te kunnen maken.

Eind april wil je alles gezaaid hebben behalve pompoenen, courgettes en zomerbonen. De hele week zijn we dus aan het wieden geweest en met de spitmachine aan de slag geweest. Ruim 1 ha aan bloemenweides bewerken redden we niet met de hand dus daar hebben we voor het frezen en deels voor het inzaaien, tractoren voor ingehuurd. De 2 bomenhubs in Sassenheim en Aalsmeer en de bloemenweides in Houtwijkerveld en Jansonius zijn deze week ingezaaid. Met de hand hebben we 3.000 m2 ingezaaid en ondergeharkt in Sassenheim. Maar daarna hadden we al 3 blaren op onze handen van het harken dus de rest is machinaal gedaan (foto). Er is voor € 1.400 aan zaad de grond ingegaan. De bloemenweide die we wel in het najaar klaarkregen hebben nu al kiemplanten van 10 x 10 cm met 15 cm diepe wortels. Die redden het wel als er 3 weken lang 25 graden komt in mei. De nu ingezaaide bloemenweides hebben regelmatig een buitje nodig anders verdrogen de kiemplantjes omdat die nog maar 1-2 cm lange wortels hebben. Op zaterdag met heerlijk voorjaarsweer is er een nieuw hek geplaatst in Mariënheuvel om de groentetuin heen (foto) en er is veel gewied en water gegeven.

 Sorghbosch in beheer

Na jaren van overleg en een proefperiode is het er deze week dan eindelijk van gekomen dat we voor een langere periode het beheer van het Sorghbosch kunnen gaan doen. Dat landgoed is zeker 10 en misschien zelfs wel 30 jaar verwaarloosd. De prachtige stinsenplantenondergroei is zwaar onder druk komen te staan van honderdduizenden  bramen en esdoorns. In de proefperiode gedurende de afgelopen winter hebben we het dal van de centrale vijver helemaal op orde gekregen waardoor de vijver en de rododendrons weer mooi te zien zijn. Nu de rest van het landgoed nog. Alleen 800 zeer grote zaailingen van inmiddels 30- 50 jaar oud (vooral esdoorns en een hele cluster van dode iepen van 40 m hoog) zijn een maatje te groot voor onze vrijwilligersgroep,  net als drie 40 m hoge bomen die in de vijver zijn gevallen. Dat werk wordt uitbesteed aan een bedrijf die machines daarvoor heeft .

Slechtvalken

En weer was er wat loos bij de slechtvalkennestkast. Nadat vorige week 2 van de 3 eieren verdwenen waren (gebroken?) gingen deze week de glazenwassers het dak op waar de ouders een hele dag het ei niet durfden te bebroeden. Hopelijk heeft het embryo deze tijd overleefd. Dat zullen we rond 2 mei weten.

Graag krijgen we reacties op onze blogs en suggesties voor onderwerpen.

Franke van de Laan

Stichting MEERGroen

Meerbomen.nu

Klimaatburgemeester Haarlemmermeer