De eerste helft van de week werd gekarakteriseerd door heel veel regen. Zo veel dat het tempo van bomen oogsten er een beetje uit raakte. Maar minder mooi weer geeft weer kansen voor andere werkzaamheden: Op maandag namen we weer eens een vlog op (nr 69: zie youtube kanaal smeergroen) en konden we de eerste 25 soorten groenten voorzaaien in de kas.  Hoewel deze kas niet verwarmd is, kun je door alleen de wind buiten te sluiten het groeiseizoen 6- 8 weken vervroegen en aan het eind met net zo’n periode verlengen. Dus half februari staat gelijk met begin april. Zo kunnen we veel groenten voor zaaien terwijl de buiten vakken nog vol met boompjes staan. En als de boompjes weg zijn kunnen we meteen flinke planten uit zetten voor een eerste vroege oogst.

Ook is slecht weer een mooie kans om insectenhotels te bouwen. 4  grote hebben we deze week afgevuld, 2 nieuwe grote in elkaar gezet en een stuk of 20 kleintjes plus 10 vleermuizenkasten en 10 nestkasten  voorgezaagd.

Na storm Eunice bleek dat er een oude hoogstamfruitboom omgewaaid was op het net aangelegde Pabstlaan fruitpark. Voor de gemeente die versnipperd, hebben we de eerste droge gelegenheid aangegrepen om hem met een kraan recht te zetten, de topzware kroon terug te snoeien en hem te stutten.  En daarna kon het bomen oogsten weer op gang komen.

Het project om 300 monumentale  bomenproject te redden geeft nog steeds hoofdbrekens. Met name omdat overheidsinstanties zeer terughoudend zijn in het flexibel inspelen op kansen. Overal leuren we met de bomen die  anders na 15 maart versnipperd worden. Maar we worden eindeloos van het kastje naar de muurt gestuurd omdat mensen geen beslissing lijken te kunnen nemen. Maar na 3 weken, aan het einde van afgelopen week, lijkt er beweging te ontstaan: Volgende week weten we meer. (foto) Zie aan de  kruiwagen op de foto hoe enorm de berg met  de helft van de beschikbare bomen is: 20 ton!

Op vrijdag verzeilden we weer in een nieuwe uitdaging. Op Meermond was de weg versperd door een enorme kraan. Die werd ingezet om een probleemkloon van 100x20m van Japanse 1000 knoop op te lossen. Wij maaien en wieden ons al een paar jaar suf aan 3- 4 m hoge planten, maar dat  helpt alleen om bloei en zaadzetting te voorkomen. Onder grond woekert deze kloon elk jaar 2 m aan alle randen verder. De structurele oplossing is om de hele helling in te pakken in dik zeil en dat af te dekken voor een paar jaar met meter grond. Maar om dat  zeil aan te kunnen brengen moet de bosrand  eromheen ook weg. Dat doet ons als bomenredders geen plezier. Gelukkig was de kraandrijver flexibel genoeg om ons de kans te geven voor hem uit te werken om de herplantbare bomen en struiken eerst te reden. Dat leverde 1000 stekken en 150 struikjes  op. En met nog 750 vijgenstekken en  3500 wilgen  was dat toch weer ruim een oogst van 5000  boompjes. En toen sloeg het weer om en konden we op zaterdag met  15 mensen in Noordwijk vlinderstruiken redden met stralend voorjaars weer. In het duinzand van Noordwijk doet de  vlinderstruik het goed (en andere soorten bijna niet). Noorwijkers Rob en Mieke  hadden geregeld dat we een aantal  vlinderstruikvakken konden  snoeien om er stekken van te maken. Dat leverde 3800 stuks op. Die kunnen we goed gebruiken voor uitdeelacties in gemeentes.  Veel mensen willen nl wel een tegel wippen uit kun tuin  om er een vlinderstuik in te zetten. Maar een beuk of een esdoorn werkt in de meeste tuinen niet. En ook verschillende politieke partijen  willen boompjes uit delen bij het flyeren.

Graag krijgen we reacties op onze blogs en suggesties voor onderwerpen.

Franke van de Laan

Stichting MEERGroen

Meerbomen.nu

Klimaatburgemeester Haarlemmermeer