Blog Stichting MEERGroen: We deden weer veel deze week; maaien, oogsten en organiseren. Zo maken we er elke week een feestje van! En we reflecteren op de samenleving in ecologisch perspectief.

De week begon op zondag met het Bomenfestival. Onder de naam MeerBomen.Nu vierde MEERGroen samen met Urgenda en de Caring Farmers het vorige bomen seizoen (met 500.000 boompjes).  De voorbereiding om komend seizoen naar meer dan een miljoen bomen te gaan werd gestart. Het was de laatste mooie nazomerdag en bijna 400 mensen genoten mee. Bijna de helft hiervan zijn mensen die willen helpen organiseren om in zoveel mogelijk gemeentes tegelijk aan de gang te gaan.

De doelen van de MeerBomenNu actie zijn 6-ledig:

  1. 1: ecologie op de kaart zetten als oplossing voor het ecologische probleem van de klimaatcrisis (en dus niet techniek als verdienmodel);
  2. 2: de brede zorg over het klimaat omzetten in iets waar iedereen aan mee kan werken (bomen redden en planten);
  3. 3: gebruik maken van de exponentiele groeikracht van bomen om z.s.m. de overmaat aan CO2 vast te leggen (i.p.v. te accepteren dat de klimaatcrisis doorzet);
  4. 4: met het vastleggen van CO2 in meer bomen 50-100 jaar tijd te winnen om een samenleving te bouwen in evenwicht met de natuur die niet tien, maar nog 100.000+ jaar mee kan;
  5. 5: een model te bieden wat van lokaal tot mondiaal opgeschaald kan worden en last but not least;
  6. 6: in de dominante kapitalistische manier, van het leeg eten van natuur, platteland en de derde wereld, laten zien dat het van overstijgend gemeenschappelijk belang is om samen te werken in plaats van maximaal te consumeren.

Diverse workshops

Op het Bomenfestival in het prachtige 30 hectare grote Gimborn arboretum in Doorn werden 15 workshops gegeven over alle ins en outs van de MeerBomen.Nu aanpak. Onderwerpen waren bijvoorbeeld: hoe leg je de actie uit, hoe betrek je jouw gemeente, hoe maak je een bomenhub en een voedselbos, een coördinatorencursus, hoe herken je bomen in de winter, hoe werkt de planning en de database om de hele logistiek te stroomlijnen, etc. Na het enthousiasme en de energie van het bomenfestival regende het al de hele week contacten en initiatieven: gemeentes die mee willen doen, bedrijven die willen komen werken: Prima, iedereen is welkom!

Planning

Tot 13 november, als de boompjes ongeveer in rust zijn, nemen we de tijd om de hele operatie in de steigers te zetten en daarna is het elke dag, door het hele land, 10 of 20 werkdagen organiseren want er zijn al 1.5 miljoen boompjes besteld! Die boompjes gaan we zoeken op allerlei terreinen. Met 120 werkdagen tussen 15 november en 15 maart betekent het dat er gemiddeld elke dag 12.500 boompjes verzameld moeten worden. Met 1.000- 4.000 boompjes per werkdag vereist dat gemiddeld 6 werkdagen per dag.

Welkome regen

Na de zondag met het mooie weer brak de herfst los. Ook dat was welkom want het was al 6 weken kurkdroog. In die nattigheid moeten we nog de 20 ha bloemenweides hooien en frezen. Dat is niet eenvoudig maar het kan nog wel. Als binnen een week alle bloemenweides op orde en gefreesd zijn, kunnen de zaadjes die gevallen zijn nog 6 -8 weken groeien tot stevige kiemplantjes die volgend jaar dan weer massaal gaan bloeien.

The Farm Kitchen

Een leuk intermezzo was de producentenmarkt bij Farmkitchen, een van de restaurants waar we aan leveren. Veel restaurants adverteren met lokale en biologische producten, maar al te vaak is dat een marketingstrategie. Het is wat anders om al je klanten en producenten samen te brengen en in gesprek te laten gaan. Dan laat je echt zien dat je er voor staat! Dus graag besteedden we een halve dag op om de ‘wow’-factor van onze 140 producten uit te stallen en te laten proeven; zo komen we verder.

Biologische kwaliteitskeurmerken

Bij het werken met lokale producten gaat het niet vooral om het idee dat het goedkoper is, want dat is het door de kleinschaligheid niet. Ons kwaliteitskeurmerk is dat er wel eens een slakje meelift en dat er vaak gaatjes in onze blaadjes zitten. Voor mensen met beestjes- en smetvrees zijn onze producten waarschijnlijk niet zo geschikt. 🙂 Met die gaatjes en vlekjes laten wij zien dat we onze producten liever laten aanvreten dan dat we spuiten. Lekker en puur natuur! Nadelig is wel dat we dit jaar 8x boerenkool hebben gezaaid en nog steeds maar 8 plantjes hebben dankzij de slakkenplaag (ondanks het rapen en ver weg brengen van ruim 75 kg). Voor wat betreft prei en bieten hebben we een topjaar: die lusten slakken blijkbaar niet. Zo hebben we genoeg te eten en te leveren, maar dus niet altijd het hele pakket.

Graag krijgen we reacties op onze wekelijkse blogs via info@stichtingmeergroen.nl of laat een bericht achter hieronder👇🏼

Franke van der Laan
Stichting MEERGroen
Meerbomen.nu