Slakken weer

Het mei-weer wil dit jaar maar niet op gang komen.  Met mei-weer bedoel ik temperaturen van 20 tot 25 graden. Meestal hebben we dat 2 tot 4 weken lang in  deze periode. Dat heet bij ons ook wel pompoenenweer waardoor deze soorten en de bonen zich in record tempo ontworstelen aan het risico om door een leger slakken afgevreten te worden. Waar we in voorgaande jaren al een ‘zomer’ hadden in maart en april, zitten we nu in mei nog steeds met  vroege voorjaarscondities van 10 tot 15 of 16 graden.  Het lijkt wel of er ergens een grote  vulkaanuitbarsting is geweest  met een flink afkoeling ten gevolg.   Verder is het ongewoon nat.

Ook met 14 tot 16 graden is het met genoeg vocht een heel groeizaam weertje. De meeste van onze zaden schieten nog steeds de grond uit.  Zowel groente en bloemen en ook voor het aanslaan van de  meerbomen.nu boompjes is dit weer prima.

Slakken

Het enige echte probleem zijn de slakken. Met zoveel regen en met onze groentezaden die nog maar net 2 tot 10 cm groot zijn, is het  met een paar happen van naaktslakken snel  gedaan.  Hele vakken zijn al leeg  gegraasd. Daarbij is het heel interessant om te zien  welke soorten wel en niet aangetast worden:Bonen, peulen en kolen zijn veruit favoriet op  het slakkenmenu. Uien en knoflook duidelijk niet, maar ook andere scherp smakende soorten zoals mizuna of mosterdsla is voor 95 procent verdwenen deze week.

En dat ondanks onze heldhaftige pogingen om  slakken te  bestrijden. Dat doen  we zoals alle mensen met een groen hart  niet met gif. We  rapen alle slakken en dan nog het liefst tijdens   regenbuien. Deze week hebbe we 4 raap rondes  gedaan op Park 2020. Elke ronde leverde 1 a 2 kilo vreetmonsters op.  Totaal 7 kilo. En nu zijn ze nog klein. Als we ze laten begaan, wordt een wegslak, die nu 2 cm is,  binnen een week of 6 een maaimachine van 10 tot 12 cm lang.  Zie de foto van een van onze emmers met ‘oogst’.  Als extra truc gebruiken we de bladeren van de overvloedige rabarberoogst. Die bladeren leggen we overal uit over de tuin en slakken  kruipen daaronder  omdat het daar vochtig is en omdat ze liggen te verteren. Dat werkt beter dan het ingraven van 1000 potjes bier.  Als we de slakken geraapt hebben, brengen we ze een kilometer of verder weg op een plek waar ze geen groente in de buurt hebben.

Water zuivering

Niet alleen de groentetuin was memorabel deze week. We hadden na 2 jaar voorbereiding ook een goed gesprek met Waterschap Rijnland, waaruit misschien de mogelijkheid  gaat ontstaan om een afgedankte waterzuivering van 3 ha over te mogen nemen voor ecologisch beheer.

Andere projecten

Ook in Mariënheuvel gaat het lekker. We hebben na een groentetuin  en een bloemenweide met eenjarigen  deze week een bloementuin met meerjarigen en  het begin van een kloostertuin met geneeskrachtige kruiden aangelegd. En dit is nog maar het begin.

In Meermond was de focus deze week gericht op het terugdringen van de reuzenberenklauw. Ook die explodeert in deze periode. Zeker 1000 middelgrote tot grote planten hebben we uitgestoken en daarboven op nog een paar 1000 kiemplanten De zaden van deze plant blijven helaas 10 jaar kiemkrachtig. Dus voorlopig zijn we er niet vanaf. Het is vooral  jarenlang bijhouden dat ze geen nieuwe zaden maken en de planten steeds blijven uitsteken. De  rest van de aandacht gaat naar  bramen en kleef kruid.

Ook met het beheer van de bloemenweides  maken we vorderingen. Op Meermond, Houtwijkerveld, Jansonius, de forten  en Park 2020 worden ze door de vaste ploegen bij gehouden. Dat wil zeggen dat  ongewenste soorten zoals zuring, bijvoet en distels handmatig verwijderd worden. Op de Kohnstamlaan is er een – klein- groepje dat een vinger aan de pols houdt en deze week hebben we de eerste opschoonactie gehouden van de bloemenweide van het Slot Heemstede. Daar kwam bij het werk een nieuwe orchideeën populatie te voorschijn. Nu nog de Thorbeckelaan, de Vrijheidsdreef  en de Ijtochtzone.

NLdoet

Komende week wordt de week van Nldoet. Er is veel belangstelling, maar jammer dat er zoveel  afzeggingen en aanmeldingen  dor elkaar lopen. Dat is moeilijk organiseren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.