1 mei : Warm/koud en nat/ droog

Dit voorjaar verloopt weer heel anders dan de voorgaande 2  of 3  jaren. Vorig jaar was het voorjaar al vanaf 10 maart bijna droog en  warm. En dat hield aan tot half juni, waardoor het enorme  grondwater probleem ontstond. Dit jaar is  vele meer in balans. Regelmatig valt er een bui  en de voorjaarswarmte bouwt zich langzamer  op. Eigenlijk is  het een jaar zoals we 25 tot 50 jaren geleden gewend waren.  De koelte van NW poolwinden  waar in het nieuws over geklaagd wordt, vinden wij  prima. Bij weer van10  graden blijven alle planten vele langer en mooier in bloei.  Vooral de fruit bomen.

Die warmte  van 20 –  25 graden komt nog wel. Bij het inzaaien gaat het met dit weer ook prima. We hebben nu al meer dan 60 gewassen rustig ingezaaid en alles groeit al prima, zonder de ongewenste kruiden explosie die je bij  warme dagen meteen krijgt.

In de Pharos toren bij Park 2020 hebben we een groot insectenhotel geplaatste en  gaan we en  bijbehorende tuin inrichten.

Deze week was daarvan ook weer en mooi voorbeeld. Warme zonnige dagen van 16 graden en daarna een paar  koele en natte  dagen. Prima  groeizaam weertje. Zie ook for van de  winterbloemkolen. Deze week geoogst

Op het Fort Hoofddorp hebben we eindelijk de bestelde rabarber planten gekregen . Die gaan de grond in als  oeverbescherming voor het restaurant en om van te eten. Op Fort Kudelstaart gaan we verder met het ontginnen van de hellingen van het fort om de gewone en de dauwbramen  en het kleefkruid  te vervangen  door klaprozen, toortsen e.d.

Ook ontstaan er uitwisselingsprogamma’s met ander  regio’s. Deze week  hielpen we bij het ontginnen van een groente en bloementuin in Castricum, wat misschien tot een werkgroep Castricum van MEERGroen gaat leiden en ook een afdeling Utrecht komt in de picture.

In Heemstede werd op zaterdag de 7e bloemenweide aan de Blekersvaartweg aangelegd met een grote groep van 25 mensen en dat leidde weer tot belangstelling  voor de andere 6 al bestaande bloemenweides van mensen die ook wel willen komen helpen bij het beheer.

In Meermond hebben we genoten van de bloei van de fruit bomen en heeft de vaste groep er zin in. Overal worden  bramen, reuzenberen klauwen en Japanse 1000 knopen uitgestoken en de bloemen weides  worden preventief van ongewenste kruiden ontdaan. We zitten er goed bovenop. Zo komen we  goed beslagen inde face van de groei explosie

Het voo jaar   en de activiteiten van het afgelopen jaar heeft ook een aantal mensen op de been gebracht die willen helpen bij het verstevigen van de organisatie. Deze week 3  naast al  2 anderen de al een paar weken actief zijn, naast de bestaande 4  bestuursleden. Dat kunnen we goed gebruiken met alles wat erop ons af komt

In Mariënheuvel hebben we weer 100 m bloemenweide ontgonnen zodat de tuin naast de vijver nu  300 m2 groentetuin en 200 m2 bloementuin telt.  Dat is 500 m2 ontgonnen en ingezaaid in 3 zaterdagen… Voldoende week weer verder

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.