Winterweer

Stevige vorst

Wat we in jaren niet meer hebben meegemaakt gebeurde deze week: Afgelopen zaterdag kwam ik met de hakken over de sloot uit Arnhem met een aanhanger vol boompjes. Net voor de ijzel en sneeuw uit. Geen tijd meer om de kar uit te laden om half 8 in de avond. En de wind was ook al te guur. Ondanks een zeil erover was de lading boompjes op maandag stijf vast gevroren. Het was zo koud dat  ik om het kwartier  in  de auto met draaiende motor moest kruipen om niet te bevriezen. Maar de boompjes moesten er uit. In de grond inkuilen kon al niet meer want er lag inmiddels 10-30 cm sneeuw. Het nam de hele morgen om de kar te lossen, wat normaliter een half uurtje neemt. Toen doken er vrijwilligers op en zijn we maar op ons slecht weer locatie aan de gang gegaan:  in de Meijerslaan eindelijk weer eens  insectenhotels bouwen. Daar waren we door de bomenactie nog bijna niet aan toegekomen. Nu kon er volop geboord, gezaagd en geschroefd worden. En dat ging eigenlijk een groot deel van de week door. Eindresultaat van een weekje werken: 1 grote, 10 kleintjes en  3 of 4middenmaat insectenhotels gemaakt

Op dinsdag hebben we  de boompjes  die in de kas geparkeerd waren gesorteerd en ingekuild. We hadden om de oogst  zo groot mogelijk te maken van de zeer gewilde vuilboom en lijsterbessen, nog niet gebundeld en geteld. Dat moest nu nog gebeuren. Op dinsdagmorgen  kwam de helft klaar en op woensdagmorgen de andere helft; 3500 boompjes , waar van 800 vuilboompjes en 600 lijsterbessen. Dat hadden er nog wel meer mogen zijn.

Omdat er een dik pak  prachtige sneeuw lag was dat de ideale tijd om te kijken  hoe het met de dieren wereld erbij staat. Door de sporen konden we precies zin waar de konijnen in onze groenvakken  binnendringen en op woensdag hebben we die gaten  dus gedicht. Onze schatting is verder dat er 5 konijnen families van elk ca 10 exemplaren nog aanwezig zijn. Dat is flink minder dan e 200-250 van een jaar of 4 geleden.  Een konijnenziekte heeft dus flink  huis gehouden. Dat is nog een wat anders dan Corona.

Verder hebben we natuurlijk naar sporen gezocht van vossen , bunzings en hermelijnen., Maar die konden we niet meer vinden.

Vergaderen

Er werd veel vergaderd deze week Woensdag, donderdag en vrijdag ging de nacht temperatuur naar min 1,0  min15., maar overdag  was het heerlijk wind stilweer met temperaturen van 0 tot min 3 . Donderdag zou er vergaderd worden  met meerbomen.nu, maar we kregen de kachel niet aan van de vergader locatie en de intercity’s reden niet. Dat wordt dus maandag.

Op dinsdag werd er vergaderd met Hoogheemraadschap Rijnland over biodiversiteit  op waterzuiveringsterreinen. Er komt   een proef project, maar het lijkt er niet op dat we de waterzuivering Heemstede bij Meermond kunnen trekken.
Een vergadering met de gemeente Heemstede over  een beleidsplan  ecologie was vruchtbaarder.Net als een vergadering met Park trust en  de projectontwikkelaar van Park 2020 over het uitbreiden van de voedseltuin met een stuk vlindertuin.

Insectenhotels

Er werd de hele week aan insectenhotel gewerkt en daardoor rakakten door de bamboe heen. Op vrijdag hebben we daarom en bamboe bos in Groenendaal  geoogst met 5 mensen. Dat leverde 500 kilo of meer op. Genoeg voor de rest van de winter. Dat ligt nu te drogen bij de kachel in de Meijers laan.

Voordeel van vorst

Met vorst weer kunnen er ook  werkzaamheden uitgevoerd worden in terreinen die anders te modderig of nat zijn. Vrijdag kon er om die reden  6 m3 mest bij het Dr Nanningabad gebracht worden (en zaterdag al grotendeels  naar binnen gekruid)  en de riet- en grashopen op het Jansonius terrein konden nu veilig afgevoerd worden

En gaf lucht om met goede ijs condities op zaterdag en zondag  te gaan schaatsen. Zaterdag in de buurt om  de schaatsen te testen en mooie foto’s te malen (en de mest over de tuin te verdelen) en zondag een grote tocht. En dan is het weer afgelopen, lijkt het met de ijs pret. Mogelijk kunnen we maandag  nog van het ijs elzen zagen rond het fort.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.