De eerste winter week

Deze week werd het voor het eerst wat winters. Dwz temperaturen net onder en boven nul.

Dat voelt idd wel even anders dan de temperaturen boven de 10 graden.

Maandagmorgen hadden we daar niet zo veel last van met de 2 wekelijkse meerbomen.nu vergadering, die we bi Urgenda in Zaandam hielden. De domper daar was ,dat we toen nog maar 41.000 van de 1,5 miljoen benodigde boompjes op de verschillende bomenhubs bij elkaar hadden. Het afhaken van vele bedrijven door de Corona crisis was daar een oorzaak van. Een deel van het tekort kunnen we compenseren omdat veel van de boompjes die we oogsten groter zijn dan de zaailingen waarop we gerekend hadden. Dus we hebben er lang niet altijd 3 of 4 per m2 nodig. Vaak is 1 of 2 per m2 ook genoeg. Toch moeten we nog proberen flink op te schalen met het oogsten. Dus werd besloten voor een aantal turbo oogst periodes. De eerst e actie wordt in Schaarsbergen van 17 tm 21 december. We gaan kijken of we daar in dat terrein wat groot genoeg is over 500 of 1000 ha 100 mensen per dag een week lang aan de gang kunnen krijgen.

Die maandagmiddag was het weer nog steeds niet erg prettig. Dus het Fort werk lieten we zitten door in de Meijers laan aan insectenhotels en het schonen van zaden te wijden.

Dinsdag was het wel koud maar droog en togen we naar het Sorghbosch in Heemstede, waar grote aantallen beuken en Europese Vogelkers te halen waren. En woensdag was de eerste werkdag in Ede. In dat terrein waren beuken, berken, Europese Lariks en vuilboom in overmaat aanwezig. De donderdag was nodig om alle oogst uit Ede netjes in te kuilen en er stond een interessant bezoek op het programma: betrokkenheid bij een groot project met 100 ha huizen en 200 ha natuur, waarvan 33 ha bos. Dit seizoen nog willen we 4 ha bos daarvan realiseren in 3 of 4 weekenden. De hulp van het bouwbedrijf en beherend boeren is daarbij een grote hulp en een leuk samenwerkingsexperiment. Als dat een succes wordt staan er nog veel meer van dit soort projecten voor volgend jaar op de nominatie.

Vrijdag was het weer snijdend koud, maar dat is geen probleem als je de werkzaamheden aanpast : wilgenknotten is dan een probaat middel om je lekker warm te werken. En dat leverde weer 20020 wilgen tenen van 4 soorten waarmee we konden planten en nog een hele berg die daar ongeschikt voor waren, maar die in een oeverbeschoeiing in Groenendaal van pas komen.

En zaterdag was de tweede werk dag in Landgoed Marienheuvel. Bijna 30 mensen hielpen mee en de oogst werd in twee partijen gedeeld: de helft werd in Haarzuilens ingekuild ende andere helft in De Waardrpolder in Haarlem voor verder distributie. En de eigenaar van het landgoed toonde zijn waardering door voor iedereen een fles wijn te brengen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.