Blog 10-10: Bomen zoeken in Flevoland, Friesland, Groningen en Drenthe

Inmiddels hebben we 1 miljoen bestelde en ca 30 bomenhubs waar we ook elk nog wel 10.000 boompjes uitgaan delen. Dat betekent dat we met gemak 1,5 miljoen bomen gaan halen dit seizoen. Deze week was het begin van een campagne om die 1,5 miljoen of meer bomen die besteld zijn ook daadwerkelijk te vinden. Daarbij is het niet moeilijk om miljoenen berken, esdoorns, wilgen, dennen en sparren te krijgen. De uitdaging is om een leuke mix van soorten van te vinden waarmee ook echte voedselbossen en biodiverse hagen en klimaatbossen aan geplant kunnen worden.

We zijn inmiddels zo ver dat zich een indrukwekkende hoeveelheid organisaties heeft aangemeld om mee te doen. Heel fijn is het dat landschapsbeheerstichtingen (Plan Boom), Staatsbosbeheer (400.000 ha bos!) en deze week ook natuur monumenten zich hebben aangesloten om mee te doen. En gemeentes als Arnhem (1200 ha bos in beheer) en Amsterdam ( Amsterdamse Bos 1000 ha) helpt ook. Dus we komen er wel , maar het moet nog wel gebeuren. En de spontane aanmelding van boompjes van vooral leuke soorten viel tot dusver nogal tegen. De meeste beheerders komen niet verder dan dat ze graag van elzen, wilgen en berken af willen. Maar daar zoeken we niet zo zeer naar. Vooral uit de eigen MEERGroen beheer gebieden hebben we tot nu toe de leukste soorten zoals meidoorn, kersenboom, ribes, sleedoorn, vlier, Europese vogelkers, kardinaalsmuts etc geïnventariseerd. En daarnaast hebben we natuurlijk de 90.000 perenbomen en 30.000 sneeuwballen( Viburnums) achter de hand gehouden. Voor de broodnodige aanvulling. Daarom zijn we maar eens op pad gegaan en zo kwam we in het Amsterdamse bos vele meidoorns en hondsrozen tegen en in Flevoland Japanse wijnbes, in het Fries Drentse Wold Brem en Lariks en in de Borger boswachterij frambozen. Dat kostte wel 600 km rijden en 12.500 ha bos bekijken. Nu nog zo’n tocht in Oost Nederland, in Zuid Nederland en in West Nederland. Dat kan een leuke maand worden.

Intussen gaat het werk in de MEERGroen projecten ook door En dat was een natte boel deze week. Op maandag legden we 140 m2graszoden in de stomende regen op het Fort Hoofddorp> maar er waren toch 12 mensen. Dat is heel mooi voor een nieuwe groep. Wat een inzet! Op dinsdag, donderdag en zaterdag harkten we nog 10 ton of meer hooi bij elkaar die waren blijven liggen bij het balenpersen overal in Hoofddorp van de bloemenweides en op woensdag was het zo nat dat we tijd kregen om veel rommel op te ruimen en voor de winter op te slaan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.