Featured Video Play Icon

Vlog 39

We staan hier in Park2020 en dat is niet voor niets. Want overal om ons heen staan sproeiers de gewassen vochtig te houden. En dat is heel bijzonder. Vorig jaar was een extreem droog jaar en toen deden we dat van juli tm september. Maar nu is nog maar april! En we hebben al een volle week van bijna alleen water geven achter de rug. Gelukkig hebben we bijna overal het gebruik van drink water kunnen uit bannen. Hier sproeien we met water uit de regen waterreservoir/vijver. Als je dat water hebt met warm weer is de oogst ook navenant. Hier staat bv rabarber waar we 50 kilo van hebben geoogst vandaag en dat is maar eenderde van wat er in een week aan gegroeid is!Er is hier deze week ook een bijzondere vogel verschenen: De zwarte roodstaart.Die leeft normaliter in de bergen boven de boom grens, maar hij denkt dat deze kantoren ook een soort bergen zijn en doet het hier prima!
Dat warme weer is ook zeker goed voor de insecten. We staan hier voor een insectenhotel, waar bijen en wespen hun jongen in groot brengen zoals deze metsel wespen achter grijze klontje klei en wespen die hout fijngekauwd hebben. Een van onze vrijwilligers Jan Terwel heeft prachtige foto’s gemaakt van insecten op insectenhotels zoals deze goud wesp: een zgn koekoekswesp die zowel de larven als de voedsel voorraad van andere wespen opeet. En tragische foto die hij maakt is van deze 2 metsel bijen die helemaal vol zitten met honderden varroa mijten, een plaag die imkers uit Azië geïntroduceerd hebben en die zowel solitaire als honing bijen ernstig verzwakt doordat ze vet en lichaamsvloei stof opzuigen.

Imkers riepen deze week onze hulp in om bloemen weides in Haarlem ( Waarderpolder) en Heemstede in te zaaien. 25 april nl een soort nationale bloeminzaaidag met op a ca 800 plekken. Alleen jammer dat bloemen die eind april gezaaid worden pas bloeien in augustus als het bijen seizoen voorbij is. Ook lopen deze zaden het risico door 1 buitje te kiemen en daarna met het vaak mooie en droge weer van Mei te verdrogen. Veel beter is het om in september te zaaien. Dan is er altijd genoeg vocht en warmte en bloeien de bloemen al in mei en juni!

In water land deden we mee met de ringslangenwerk groep om ( 6 van ) 30 ringslangen broedhopen te leren maken. Vorig jaar zaten daar 2100 eitjes in. Laten we hopen dat het er dit jaar weer meer worden. En natuurlijk vonden de kids die mee gingen een paar jonge slangetjes, waarvan ze er 1 konden vangen om goed te bekijken.

Last but not least hadden we weer een leuke uitdaging op meermond. Op deze film kun je zien dat elk groot schip een vloedgolf de mond van meermond instuurt. Om het afkalvende effect daarvan te stoppen, hebben we met vereende krachten de schijnbaar onmogelijk klus geklaard om een balk van 7 m lang en 200- 250 kilo zwaar aan de brug te bevestigen. Hoe dat ging en hoe voldoeningscheppend zo’n uit daging is zie je op dit filmpje.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.