April of juni omstandigheden?

Park2020

Vorig jaar was een extreem droog jaar en toen moesten we sproeien op Park2020 van juli tm september. Nu is dat al nodig in april! Gelukkig hebben we bijna overal het gebruik van drinkwater kunnen uitbannen. Hier sproeien we met water uit het regenwaterreservoir/vijver.

Insectenweer

Vanaf begin april is het namelijk al bijna constant droog een zonnig weer. Met water geven erbij is dat goed voor de gewassen, maar het is ook zeker goed voor de insecten. Jan Terwel heeft prachtige foto’s gemaakt van insecten op insectenhotels zoals deze goud wesp: een zgn koekoekswesp die zowel de larven als de voedsel voorraad van andere wespen opeet. Een tragische foto maakte hij van 2 metselbijen die helemaal vol zitten met honderden varroa mijten, een plaag die imkers uit Azië geïntroduceerd hebben en die zowel solitaire als honing bijen ernstig verzwakt doordat ze vet en lichaamsvloeistof opzuigen. (Zie de foto’s bij de columns op deze site van 14 en 28 april)

Imkers

Imkers riepen deze week 2x onze hulp in om bloemenweides in Haarlem (Waarderpolder) en Heemstede (Cruquiusdreef) in te zaaien. 25 april is nl een soort nationale bloeminzaaidag aan het worden met ca 800 plekken dit jaar . Alleen jammer dat bloemen die eind april gezaaid worden pas bloeien in augustus als het bijen seizoen voorbij is. Ook lopen deze zaden het risico door 1 buitje te kiemen en daarna met het vaak mooie en droge weer van mei te verdrogen. Veel beter is het om in september te zaaien. Dan is er altijd genoeg vocht en warmte en bloeien de bloemen al in mei en juni!

Ringslangenbroedhopen

In Waterland deden we mee met de ringslangenwerk groep om (6 van) 30 ringslangen broedhopen te leren maken. Vorig jaar zaten daar 2100 eitjes in. Laten we hopen dat het er dit jaar weer meer worden. En natuurlijk vonden de kids die mee gingen een paar jonge slangetjes, waarvan ze er 1 konden vangen om goed te bekijken.

Last but not least hadden we weer een paar leuke uitdagingen op Meermond. Elk groot schip dat door het Spaarne vaart stuurt een vloedgolf de mond van Meermond in. Om het afkalvende effect daarvan te stoppen, hebben we met vereende krachten de schijnbaar onmogelijk klus geklaard om een balk van 7 m lang en 200- 250 kilo zwaar aan de brug te bevestigen.

Ook zijn we na het onder controle krijgen van het riet, bramen en reuzen berenklauwen begonnen aan het terugdringen van de Japanse Duizend knoop, die op een aantal plekken behoorlijk woekert en planten van inmiddels 3- 4 m hoog. Een helling van 100 x 25 m bestaat er zelfs voor bijna 100 % uit.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.