Droogte en bloemen weides

Droogte en bloemen weides

Het is nu 2e helft april en al een week of 3 hebben we een groot hogedruk gebied boven Scandinavië waardoor we ‘mooi’ weer hebben. Mooi weer voor stadsbewoners dus, die niet verder kijken dan hun neus lang is. Het lijkt er op dat dit het hogedrukgebied is waar we in 80 % van de jaren ons mooie weer in mei aan te danken hebben. Dat houdt het risico in dat we na een zeer droge maart en april maand nog een gortdroge mei maand tegemoet gaan. En wie weet wat er daarna nog volgt. Als natuurbeheerder en tuinder bekijk ik dat proces met zorg . Ik hoop niet dat het een 2018 jaar in het kwadraat gaat worden. Dan gaat de klimaatverandering nog sneller dan mijn al niet conservatieve ( want exponentiële!) schattingen.

In de praktijk betekent deze situatie in het beheer dat bijna alle werk moet blijven liggen om vooral veel water te geven. Gelukkig hebben we in De Heimanshof een verbinding met de Hoofdvaart gemaakt en kunnen putten uit een regen kelder en in Park 2020 en de tuin bij restaurant Den Burgh en de tuin op het Dr Nanninga bad hebben een regenwatervijver en een brede sloot.

Bloemenweides

Midden in deze droge periode val 25 april: Dat is een dag dat de imkers uitgeroepen hebben tot nationale zaaidag. Vorige jaren waren we daar al tegen aan gelopen omdat bv de gemeente Heemstede ( naast 800 andere plekken) er enthousiast aan mee doet. Zelf zaaien we altijd rond half september. Dat heeft de ecologische logica dat zaden tegen die tijd rijp zijn en dat het ideaal warm en vochtig is voor zaden om te kiemen en voor de winter een stevige grootte en worteldiepte te bereiken. Zaden die eind april gezaaid worden lopen het risico dat er voor de nomaliter mooie 2-3 weken in mei nog 1 bui valt waarbij de zaden kiemen en vervolgens kunnen die met hun kleine worteltje de uit droging niet bijbenen en gaan dood. Ik kan mij voorstellen dat imkers in het voor jaar aandacht voor bijen en bloemen willen vragen, maar naast de kans op dood gaan is het ook onhandig dat planten die nu gezaaid worden pas in augustus in bloei komen. En het imker seizoen loop eigenlijk van maart tm juli. Daarna is er eigenlijk geen dracht (nectar) meer. Terwijl de zaden die je in september zaait volop bloeien van mei tm augustus. Dus we moeten maar eens met de imkers gaan overleggen of hun in principe heel goede en educatief succesvolle actie niet beter naar september verplaatst kan worden. Inmiddels hebben we in Haarlem inde Waarderpolder al een stuk helpen inzaaien en komt er in Heemstede 25 april ook een stuk bij.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.