Winter of Voor jaar?

Februari was een beetje rare maand. Terwijl vorig jaar in februari een felle winterperiode inviel hadden we dit jaar in de zelfde periode de warmste winterperiode sinds het registreren van de weer waarnemingen. Wie niet verder keek dan zijn neus lang is, was blij met deze april temperaturen in februari, maar ik had zeer gemengde gevoelens. Dit soort uitspattingen zijn telkens weer indicaties dat het ecologische systeem op hol aan het slaan is. Dat leidt tot versneld smelten van gletsjers en ijs kappen en de permafrost. Potentieel glijden we daarmee binnen 30-50 jaar af naar Devoon achtige condities met zeespiegel stijgingen van 50- 200 m en bijna overal op aarde een broei kas effect van 30 graden hoger dan waar we nu aan gewend zijn.

Veel machine werk

Naast het gewone werk viel het op doordat we wel heel veel machines aan het werk hadden. Na 6 -7 weken miezerig en nat weer en vorst waardoor het niet echt doenlijk was om de 7000 m2 stenenveld in Bornholm te betreden, werd het deze week droog weer. De eerste dag was nog een test om te kijken of we 3 of 30 dagen nodig zouden hebben om 600 flinke boomstronken en duizenden kleintjes van onder de stenen te verwijderen. Want na 4 -5 jaar wegzagen van de steeds weer 3 m lange takkenbossen op die grote stronken hadden we het daarmee wel een beetje gehad. En het werk viel geweldig mee , dankzij een super kraandrijver van RVR, die niet alleen boswachter was geweest en soorten kon onderscheiden, maar die ook met z’n machine over de stenen ( van 10- 150 kg) durfde te rijden zodat we het hele terrein onder handen konden nemen. Na 1.5 dag was de klus geklaard en hadden we 30 m3 boomstronken uit getrokken en afgevoerd. Daarna zijn we onmiddellijk begonnen om structureel te gaan bouwen aan de biodiversiteit met varens, vetplanten en andere kalk- en steen minnende soorten in dit voor Nederland bijzondere biotoop.

IJsvogel wand

En ook op Meermond hadden we toevallig net zo’n grote kraan van de gemeente te leen. Samen hebben we de ijsvogelwand opnieuw opgebouwd met 2 innovaties: 2 zware beukenstammen vormen de voet, waardoor de golfslag van schepen op het Spaarne de wand niet stukslaat. En we hebben ca 20 bomen met wortelkluit plus 3 m lange stammen uit Groenendaal gehaald. De oude wortelstronken met korte stammen vielen na verloop van tijd gewoon uit de wand. Door het ‘anker’ van de 3m lange stam blijven deze 20 stuks hopelijk een jaar of 5-10 vast liggen

Nldoet en boomweggeefactie

Begin maart is het altijd alle hens aan dek met de komst van het voor jaar. Alles en iedereen komt uit zijn winterslaap: de (plaag) planten gaan weer volop groeien dus moet er weer flink gewied worden .De eerste plant is meestal arm bloemig look. Kruiwagens vol halen we weg om andere gewenste soorten niet te laten verdringen. Ook Nldoet ( dit jaar op15 en16 maart) is altijd een top tijd. Op deze site bij/actueel staan onze 15 projecten op een rij. En er is vele belangstelling. Zeker 8 bedrijven met 10 -30 mensen hebben al ingeschreven Vooral voor de vrijdag , maar ook voor de zaterdag.

In dezelfde week als NLdoet valt dit jaar de nationale boomfeestdag. Daar proberen wij al sinds 2008 ons steentje aan bij te dragen door duizenden zaailingen die we vooral uit de MEERgoen terreinen weg halen beschikbaar te maken voor mensen die hun tuin enterrein natuurvriendelijk in te richten. En dat zijn dan natuurlijk vooral soorten met een toegevoegde waarde aan bloemen en bessen. Bulksoorten zoals berk en esdoorn gaan met 200.000 stuks wel meteen op een takkenril (maar als de overheid serieus werk wil gaan maken van de aanleg van klimaatbossen, kunnen we deze soorten ook inzetten) De uitzending van het NPO2 programma Binnenenstebuiten op 4 februari was daarvoor een flinke opsteker. Van heinde en ver komen mensen en scholen informeren naar onze aanpak en aanbod. Dit jaar hebben we weer een record van 18000 boompjes klaar staan van meer dan 70 soorten . En nu maar hopen dat er flink wat tuinen onttegeld worden. De actie begint op13 maart en loopt door tot begin april of tot alles weg is. De volledige voorraad staat ingekuild op De Heimanshof en omdat er heel veel boompjes uit Heemstede komen doen we op zaterdag 23 maart een bomenmarkt voor het Raadhuis aldaar. Rond 1 april wordt het weer tijd om de zomergranen in te zaaien en moeten de boompjes weg zijn. Het werkmodel is : wie het eerst komt wie het eerst maakt en moeilijk over aantallen doen we niet: het alternatief is dat ze op een takkenril komen te liggen. Maar we hopen wel dat de ‘klanten’ onze aanpak waarderen door lid te worden van De Heimanshof of een passenden donatie naar vermogen in de pot doen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.