Bloemenweides klaar en Slangen

bloemenweides

Ook deze week waren we druk met het op orde brengen van de 14 ha openbaar groen van de gemeente Haarlemmermeer. De akkerkruiden velden staan er ondanks het feit dat we pas 3 weken te laat konden zaaien, subliem bij, dankzij het extreem warme weer in oktober. De bloemrijke graslanden zijn daarna gemaaid en gehooid. Wij zouden met de hand de moeilijke hoekjes doen zoals steile hellingen waar een tractor niet kan komen, maar dat viel nogal tegen. Toen we 100 van de 2500 m hadden gedaan, hadden we al een kar van 600 kilo hooi. Dus er gaat alsnog een andere tractor langs, die wel schuiner kan.

Natuurwerkdag

En verder is het constant lobbyen om bewoners in de benen te krijgen: persberichten sturen, brieven via de gemeente en zelf in de bus doen, een radioavond op Meerradio, Het houdt ons wel ‘van de straat’. En de natuurwerkdag op 3 november komt er aan en werpt zijn schaduwen vooruit met 7 projecten tegelijk: 3 in Heemstede: Sorghbosch, Groenendaal en Meermond en 4 in Haarlemmermeer, Groene Carre, Groene weelde , Houtwijkerveld en het Stenenveld.

Ringslangen

Slangen roepen onterecht allerlei aversie gevoelens op bij veel mensen. Dat is zeker bij ringslangen die alleen van kikkers en muisjes leven, totaal onterecht. Zij leven in en bij water in een gebied waar het al niet zo warm is. Voor het uitbroeden van hun eieren kunnen ze niet vertrouwen op de zon. Daarom hebben zij een unieke manier ontwikkeld om die eieren in rottende plantenhopen te leggen. Zoals met veel bijzonder dieren ( ijsvogels, roofvogels, etc) zijn er natuurliefhebbers die die slangen een handje helpen. In april maken zij extra grote broeihopen. Die worden eerst 60- 70 graden en tegen de tijd dat er eieren gelegd worden in juni zijn ze afgekoeld tot 30-40 graden. Na 4-6 weken komen de eieren uit. En in oktober als de slangen als weer in winterslaap gaan, gaan die werkgroepen kijken wat het broedsucces is. Wij gingen deze week mee met de Waterlandgroep die 30 hopen had gemaakt. Vorig jaar hadden ze 1400 eitjes geteld en dit jaar was weer een topjaar met 2200 eitjes. Soms zelfs 700 stuks in 1 hoop van 10- 20 verschillende vrouwtjes. Leuk en informatief om te doen. Een paar van de eieren waren niet uit gekomen en daarin zaten de jonkies nog. En in de middag toen het weer opwarmde, troffen we 4 slangen aan waar van er 1 zich liet vangen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.