Reuzenpompoen

Ongeveer een week geleden is er een omslag in het weer gekomen, waarmee de ergste warmte en droogte voorbij lijkt. In de ochtend begint het zelfs al een beetje herfstig te voelen, maar dat is na 9 uur weg. Die warmte heeft nadelen, maar ook voordelen. Zo zijn er alarmerende berichten dat er nauwelijks jongen van everzwijnen en dassen groot worden. Zelf heb ik dat ook kunnen constateren aan het grote aantal van aantal dode molletjes die ik bovengronds vond: allermaal sterk vermagerd. Door de droogte is de Haarlemmermeerse klei keihard geworden en zijnde wormen diep weg gedoken. Als ze het 100 gram wormen aan energie kost om 50 gram te vinden is het na een week of 8 wel afgelopen. Waarschijnlijk is het ware aan tal dode mollen nog veel groter omdat er natuurlijk veel dieren niet gevonden worden of ondergronds overleden zijn

Maar zogezegd zijn er ook voordelen, met water beschikbaar groeit alles enorm veel sneller. Zo hebben we dit jaar voor het eerst een reuzen pompoen van tegen de 100 kilo weten te produceren en waren courgettes en bonen na resp. 4 weken en 6 weken al volwassen en in productie terwijl dat normaliter in mei en juni wel 2 maanden of langer duurt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.