Klimaatadaptieve boompjes kweken

Het is nu volop zomer en daarmee verandert het karakter van het werk. We zijn erg veel aan het wieden en maaien en ook de groentetuin projecten zoals Park 2020 nemen meer aandacht. Het seizoen daarvoor is erg gunstig geweest. De allereerste zaaisels van pompoenen en bonen in mei zijn al aangeslagen (normaliter is er 3 x zaaien nodig tot ver in juni. Dat geeft goede hoop op het eindelijk kans op het kweken van reuzenpompoenen van rond de 100 kilo. Ook zijn er steeds bedrijven en scholen die komen werken. Dus veel handjes te kort hebben we niet.

In Groenendaal hebben we een nieuw projectje aangepakt: de Vrijheidslaan was compleet georganiseerd en mede ingezaaid met een wel zeer exotisch paars en oranje bloemen mengsel. Maar de melde, zuring en en duizendknopen werden er niet uitgehaald, zodat de bloemenweelde niet te zien was.Nu we aan het wieden geslagen zijn, komt half Heemstede kijken en worden er (ook in de regen van afgelopen vrijdag) bruidsfotorapportages gedaan. Een 2e project daar ter plaatse is het stukje bosplantsoen dat we in maart met de boomfeestdag hebben aangelegd met onze eigen boompjes. Die jonge boompjes raakten volledig overgroeid door kruiden die nog hoger werden. Nu we dat hebben verwijderd blijkt dat 95-98 % van onze boompjes (ondanks de droogte van het voorjaar) goed zijn aangeslagen.Dat is een mooie documentatie van de potentie van onze klimaatbosaanpak.

Ook op een andere maner zijn we met klimaatbossen aan de gang gegaan: in een kas in De Kwakel gaan we wekelijks mee helpen aan het kweken van klimaatadaptieve struiken. Dat geeft mogelijk de optie om wat dichter betrokken te zijn bij het eindelijk op starten van het aanleggen van significante oppervlaktes klimaat bos met bedrijven en burgers.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.