Robin Hoodbos en Groene Loper

Deze week begon smoorheet met temperaturen boven de 30 graden.Toch zagen we op maandag kans een paar m3 distels en zuringen te trekken uit de bloemenweides van het Haarlemmermeerse Bos en Overbos, voordat het zaad rijp was.

OP Dinsdag hadden we een flinke ploeg met mensen uit Eritrea en Syrië en zagen kans 30 kilo rabarber te oogsten en ook een flinke bloemenweide van ongewenste kruiden te ontdoen, terwijl de sproeiers permanant aan het werk gehouden werden.

Donderdag kreeg de Groene Oase op het Raadhuisplein een laatste opknapbeurt voor het Groene Loper festival. Het zware werk was nu klaar en wieden en water geven volstond. Daarna was er nog tijd voor het nieuwe project inde Kwakel te verkennen,waar de klimaatboompjes worden opgekweekt.. Daarna gingen de sluizen van de hemel open en werd het weer koeler. Dat gaf lekker werkweer op Meermond, waar zowel distels, bramen, zuringen en dep aden een maaibeurt kregen en we een flink deel van het buitendijkse moeras wisten te maaien en te hooien. Een groot stuk rietveld inspireerde tot het aanleggen van een rietdoolhof. Een ander stuk riet (niet rond het heksenpad) had aanzienlijke veranderingen ten goede doorgemaakt sinds het nu 2 jaar regelmatig gemaaid werd. Het riet werd aanzienlijk dunner en ook de reuzenberenklauw verliest steeds meer terrein en heel veel moeras planten zoals munt, moeraswalstro en vooral moeras spirea komen uitbundig op. Zelf een nieuwe onbekende soort vergeet-mij-niet had zich uitbundig uitgebreid. Ons ecologische beheer werpt ook hier vruchten af.Een dissonant was dat een aannemer bezig was toen we weg gingen om de klaprozen velde te maaien. Dara hadden we maar liefst 50 mandagen met de hand alle distels verwijderd en nu was van een derde van het terrein in 15 minuten alle zaad weg!

De week was op vrijdag geenszins klaar,want op zaterdag stond een inhaalbeurt van het beheer van het Robin Hood Bos rond de Bikube school op het programma, De laatste beurt was daar5 jaar geleden geweest… Gelukkig kwamen er tegen de verwachting in bijna 40 mensen helpen.Dat was hartverwarhemd. En de resultaen waren er dan ook na! Nu kunnen we aen de gang met een serieus plan samen met de achitect.

De zaterdag ging naadloos over in het vieren van het 5 jarig bestaan van de de Greenteens, gekoppeld aan een fruitpluk actie op de Geniedijk en een vleermuizenwandeling en die ging weer naadloos over in het Groene Loper festival op het Raadhuisplrin, waar we insectenhotels bouwden en rondeleidingen verzorgden opo het Pop Up parkje/Groene Oase. Een welbestede week!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.