Natte zomer?

Na een droge periode in mei zijn inmiddels al heel wat weken gekenmerkt door veel regen. Het is nog niet zo erg als in Oost Nederland, maar ook hier zijn enorme hoeveelheden gevallen. Met de zomerse temperaturen van 18- 22 graden betekent het dat het zeer groeizaam weer is. En dat was bv vorig jaar heel anders toen het eerst heel lang koel was en toen droog (voor in augustus de sluizen open gingen). Dit jaar is er al een enorme groeispurt van zowel gewenste als ongewenste gewassen.Zo erg dat we al 6 weken lang niet weten hoe we de gewenste groei moeten begeleiden. Vele tientallen, zo niet honderden m3 aan groen van bramen, riet, gras, en heggen hebben we inmiddels in de verschillende projecten gemaaid en afgevoerd. Maar het groeit zo hard dat we aan bepaalde projecten totaal niet meer toekomen: zo konden we vorig jaar februari van Meermond in Heemstede landgoed Groenendaal als project erbij nemen omdat de situatie in Mmermond onder controle was en bleef. Dit jaar blijft het week na week buffelen in Meermond om de groei een beetje in toom te houden.

Om in Heemstede te blijven: we zouden deze week ons 3 jarig bestaan als werk groep vieren met een etentje waar we een beheer contract zouden tekenen. Maar dat is weer niet gelukt . Waarom is er wel permanent geld voor aannemers die alle groen zonder aanzien van de soorten vermorzelen, en kan er er 5 jaar niets af voor een groep die naast groen nog veel meer meerwaarden creëert?

De regen speelde ons ook in het Wandelbos en voor de Kaag voor de 2e en 3e week parten: Vorige week hebben we in het Wandelbos ondanks de regen flink door gemaaid, maar dat was deze week geen optie: te nat. Ook voor de Kaag (wieden op je knieën) was het vorige week te slecht weer, maar leek het deze week op te knappen: mee nee, ook daar zijn we na 30 minuten door nat weggespoeld. En 2 weken niet wieden op een veen grond tuin is ′dodelijk′.Daarom gingen we er donderdagmiddag weer terug, om weer weg te spoelen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.