20.000 boompjes klimaatbos

Deze week maakte de natuur een reuzensprong het voorjaar in: in De Heimanshof telden we niet minder dan 30 nieuwe planten die deze week in bloei kwamen en de zwartkop, de boerenzwaluw en de fitis waren terug. En het wordt steeds lekkerder weer.

Na het stage geweld van de voorgaande weken, was het wel eens lekker om met een klein clubje te zijn en wat orde op zaken te kunnen stellen: gereedschap repareren en op ruimen en granen zaaien.

In het Wandelbos was het maandag de laatste dag om boompjes te verwijderen. De kruidenlaag komt zo hard op dat het vanaf volgende week ander werk wordt: eerst de reuzenberenklauwen uit spitten, verder kleefkruid wieden en dan is het de beurt aan fluitenkruid. We zagen nog net kans de laatste 2 knotwilgen te ontdoen van wel 500 takken (die mooi naar het klimaat bos konden) .

Op de Kaag waren we al ook een paar weken niet meer geweest, dus de rest van de maandag werd besteed aan de 200 m2 tuin inzaaien en wieden.

Ook in de kas en de voedseltuin van Park 2020 schrijdt het seizoen voort en moest er flink gezaaid worden. In de kas staat alles al groot en oogstrijp te zijn en is het tijd om tomaten, komkommers en pepers te zaaien. Buiten werden er aardappels en bieten ingezaaid en veel voor gezaaide planten uit de kas uitgepoot.En De laatste vakken die tegen konijnenvraat bescherming nodig hebben kregen een gazen hek. Dank zij dat hekje lijkt het erop dat we een mooie oogst aan rabarber krijgen.En de eerste wiedronde van het jaar buiten werd ingezet en afgerond.

Op woensdag zou mogelijk een middelbare school met 600 leerlingen komen helpen met het planten van het klimaatbos. Maar de school durfde het niet aan en zegde af. Met een groot kantoor was een afspraak dat ze op donderdag zouden komen helpen met 70-100 mensen. Zij zeiden niet af, maar lieten 10 dagen lang niets horen. Een ander bedrijf zou in het kader van team building en MVO op de vrijdag komen.Zij verschenen wel met 16 mensen. Omdat we op de donderdag ervoor alle materialen en boompjes hadden klaar gezet, konden we vrijdag met 19 mensen het record van 5000 boompje planten op 1 dag sterk verbeteren: maar liefst tegen 10.000 boompjes zagen we kans te planten voor 3 uur in de middag. Daarmee zijn alle boompjes die we voor de boomweggeefdagen hadden verzameld geplant. En dat was hard nodig, want met het mooie weer begonnen vele knoppen al uit te lopen en kunnen de beschadigde wortels de vocht aanvoer niet meer bijhouden als het nog lang zou duren.

Nu ontbreken er ( van de 30.000 geplande bomen) nog alleen de 10.000 gekweekte ′klimaatadpatieve′struiken, die in potten aangevoerd worden. Ook vluchtelingen werk die daarmee op zondag zou helpen liet het afweten, maar omdat de struiken in potten zijn gekweekt, kunnen die ook de komende weken nog uitgezet worden zonder schade.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.