Haarlems Dagblad:Haarlem en omgeving: april 2015: Ecologie werpt vruchten af op Meermond


Automatisch herkende tekst voor zoektermen:
april 2015 Ecologie werpt vruchten af op op Meermond Sjaak Smakman zich: het ene grote bassin wordt een zwembad, in het andere komt een Heemstede * Franke van der Laan Luister, zegt kunstmatig moeras. En het gebouw- tje, dat kan natuurlijk mooi als on- nachtegaal. Dan twijfelt hij. Hij Franke, daar is de derkomen en opslag voor de vrijwil- ligers dienen. Maar of het allemaal nachtegaal.” Misschien is het dus nachtegaal ooit lukt, is een andere vraag. Rijn- toch wel de spotvogel, de kampioen land ziet het vooralsnog meer als imiteren die inmiddels óók is neer- een plek waar je met een paar luxe gestreken op park Meermond. woningen nog wel wat geld kunt Welke het ook is, beide onderstre- den zijn. Hij vist een achteloos weg- verdienen. pen het succes van het twee jaar ge- gegooid pakje appelsap tussen wil- Meermond is niet de enige plek in leden ingezette ecologische beheer de margrieten en kamille vandaan. Heemstede waar Van der Laan actief van de voormalige belt. Het heeft Het insectenhotel werd vorig jaar in is. Onlangs was hij ook in Groenen- een ook voor de doorgewinterde brand gestoken. Dat hebben we ge- daal met een groepje vrijwilligers ecologische beheerder van der Laan lijk vervangen, zegt hij. Met succes: bezig. Als dat lukt, komt er naast de onverwachte rijkdom aan flora en de zorgvuldig met klei dichtgestop- werkdag op vrijdag in Meermond fauna opgeleverd. Hij wijst op een te gaatjes zijn het bewijs dat de met- op maandag een soortgelijke dag in veld waar tot een poosje geleden het selbijen het weer hebben weten te het tien maal zo grote Groenendaal. riet drie meter hoog stond. Nu dat is vinden. En dan is er de ijsvogel- En wat hem betreft ook in de wij- weggemaaid, is het een veelkleurig wand, het grote pijnpunt: nadat die Franke van der Laan: „Dit had ik hier echt nooit verwacht.” FOTO SJAAK SMAKMAN ken. Of dat lukt, zal in de eerste tapijt van veldbloemen geworden. werd gebruikt als klimwand werd plaats afhangen van de Heemstede- „Dat had ik hier echt nooit ver- hij weer hersteld. Maar inmiddels is Ecologisch beheer is slim combine- soorten bij komen. Zo sla je een paar naren zelf. ,,De meeste mensen den- wacht.” hij wéér gebruikt als klimwand en ren, laat Van der Laan zien. De vliegen in één klap. De hele oever ken toch: laat een ander het maar Hij loopt wat verder op deze vrijdag dus wéér vernield. braamstruiken van een overwoeker- langs het Spaarne wordt wat hem opknappen. Maar als zich zes men- van rondleidingen over het park an- Het kan zijn enthousiasme en dat de helling zijn gebruikt om langs de betreft nog veel meer dan nu een sen uit bijvoorbeeld de Geleerden- nex speelbos waar steeds meer van de vrijwilligers niet temperen. oever van het Spaarne poeltjes te moerasgebied. „Dat hebben we bij- wijk zich aanmelden, dan gaan we Heemstedenaren de weg naar toe ook als het even regent gaan ze on- maken waar amfibieën als kikkers na niet meer in Nederland omdat al- daar meteen aan de slag.” weten te vinden. Zeker op mooie da- verdroten door. „Ach”, zegt de en salamanders zich thuis voelen. les droog is gemaakt.” Wie aan de slag wil met ecologisch gen wordt het steeds drukker. Wat Heemsteedse Ria de Groot die al bij. De tot op anderhalve meter diepte Plannen voor het park heeft hij ge- beheer in Heemstede, kan contact op Van der Laan betreft kan het bijna na vanaf de start aanwezig is, „als je liggende braamstruiken rotten noeg. Vanaf een van de heuvels wijst nemen met Franke van der Laan op niet druk genoeg worden – ondanks bezig bent merk je het bijna niet langzaam weg – opgeruimd staat hij op de waterzuivering die op ter- 06-482264890 of via Info@stichting- de nadelen die daar ook aan verbon- netjes – terwijl er wéér een paar dier- mijn dicht gaat. Hij ziet het al voor meergroen.nl. eens.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.