Witte Weekblad: Jeugdkatern 29-10-2014: Natuur verrassing: Paddenstoelen


Automatisch herkende tekst voor zoektermen:
ww 29 oktober 2014 Wist je dat mieren hun stappen tellen? Onderzoekers hebben dit ontdekt met een proef, waarbij ze de heen- en terugweg naar het nest hadden aangepast door te schuiven met de paden. Zodra de mieren terug liepen op de veranderde route, bleven ze zoeken op de afstand waar ze dachten dat het nest zou moeten zijn. De beestjes kunnen waarschijnlijk niet echt tellen, maar hoe ze dit dan doen is nog een raadsel. M.E.E.RGroen WIKEN VOOR GROEN Beheerder van de Hoofddorpse heemtuin De Heimanshof en directeur van Stichting M.E.E.R.Groen, Franke van der Laan haalt bij elke stap een natuurverrassing tevoorschijn. Deze week bespreekt hij paddenstoelen. In Nederland vinden we het meestal heel eng om wilde paddenstoelen te eten. Dat is eigenlijk maar goed, want als iedereen dat deed dan bleef er niet één meer over. Toch is het vreemd dat we het zo eng zijn gaan vinden. Want er zijn nu ongeveer 6000 soorten ontdekt (waarvan 3000 in de laatste 25 jaar) en daar zijn maar een paar echt giftige onder. En echt giftig betekent, dat je van één of twee flink ziek kunt worden. Van de rest is het grootste gedeelte niet echt lekker, maar ziek of dood ga je er niet van. Verder ken ik wel 40 tot 50 echt lekkere soorten. Daarom noem ik maar eens een paar algemene soorten waarvan het champignons, eekhoorntjesbrood met 15 verwante soorten en ga zo maar door. Een echt heel leuke soort (die net een beetje te oud is geworden om lekker te zijn) is de zwavelzwam. In het Hoofddorpse wandelbos groeit deze felgele zwam (zie foto) op een oude wilg en is zo groot dat alle vruchtlichamen samen wel 50 kilo wegen. Daar mag je best een stukje van proeven. Vers is dat een iets minder groot succes (een beetje zurig), maar gebakken en gekruid, doet deze ‘kippenzwam’ zijn bijnaam eer aan: hij smaakt echt prima naar kip! echt geen kwaad kan om ervan te proeven: zo heb je de zeer herkenbare judasoor, die je ook altijd in Tjap Tjoy bij de Chinees aantreft, alle (wel 20 soorten) wilde De zwavelzwam smaakt na gebakken en gekruid te zijn een beetje naar kip. (Foto: Carl Meskers)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.