Mammoetbout en insecten eten

Overleven in de natuur

Vorige week besprak ik de voorbereidingen van ons Open weekend met als thema : Overleven in de natuur′. Wat er op de 2e dag op zondag gebeurde overtrof onze stoutste verwachtingen: we werden letterlijk overlopen. Ondanks het feit dat er 40 helpers klaar stonden om het bezoek op te vangen en op allerlei manieren dat thema in te vullen was de aanloop overweldigend.

Een greep uit wat er allemaal te doen was: er werd de hel dag gewerkt aan het bouwen van een prehistorische hut van takken en riet,dei als een (blijvend?) statement buiten het hek blijft staan om voorbijgangers te attenderen op het feit dat er achter dat hek nog veel meer te ontdekken valt. Op het centrale plein werd oersoep en een mammoetbout op open vuur bereid en aan het einde van de dag geconsumeerd te worden. Dat gebeurde ook met de maanzaadbroodjes van zelf geoogst maanzaad en zelf gedorste tarwe schoven. Maar er was nog veel meer te proeven: geroosterde meelwormen en sprinkhanen vonden gretig aftrek en ze werden algemeen als lekker ervaren! Van zelf geoogste bramen, frambozen, rozenbottels en vlierbessen werd jam en ijs bereid en 60 kg fruit werd verwerkt tot smoothies. Kinderen konden een activiteitenkaart krijgen en als ze alles hadden gedaan een gratis smoothie krijgen.Zo′n 150 gingen er gratis weg naast 300 betaalde. En wat kon je op die kaart doen in het kader van overleven in de natuur: touw maken van wilgenbast of brandnetels.Op 5 manier vuur maken, een touwtrek wedstrijd houden en wol vilten en het blote voetenpad ervaren. Maar verreweg het meest populair was het maken van een eigen pijl en boog ( met je vader moeder of grootouders). De beste schutter schoten hun rieten pijl met vliertakdop tot boven de 40 m hoge wilgen op de struintuin. Mogelijk hebben we een rage ontketend.

Ook kon je leren spinnen en manden vlechten en van de imker bij het slingeren van hing en een eigen kaarsjes van bijen was maken van alles leren hoe bijen overleven. Tijdens rondleidingen kon je leren welke planten geneeskrachtig of eetbaar waren en hoe planten en dieren in de natuur overleven op miljoenen fascinerende manieren.

de rest van de week

Na het weekend was er natuurlijk genoeg om op te ruimen en schoon te maken en konden we beginnen met het grote maaien van de heemtuin. We doen dat van af half augustus elk jaar pleksgewijs met de stukken die uitgebloeid zijn. Ook de akkers zijn geoogst en dienen gespit een klaargemaakt te worden voor het zaaien van de winter granen half september en het in ontvangst nemen van de boompjes van de boomweggeefdag , die we de hele winter door verzamelen.

Intussen plenst elke dag de regen nog neer. Dat is niet heel goed voor de bonen en de pompoenen die we begin juli gezaaid hebben en die zon nodig hebben om vrucht te dragen. Volgende De week beloofd beter te worden. Intussen zorgt Mysteryland voor een blokkade voor het leveren van groenten aan restaurant Vork en Mes: Maar liefst 18 emmers met elk 4 kg bonen) hebben we om die reden maar links en rechts uit gedeeld.

Tudorpark

In het Tudorpark tuin project zijn er hoopvolle ontwikkelingen aan de gang.Er groet een groep actieve tuinders,waaruit een bestuur gevormd is dat echt wat wil en doet. Deze week zijn er opslag hokken voor bamboe stokken gebouwd, een aantal subsidie aanvragen uit gegaan en een BBQ georganiseerd om de sociale cohesie te stimuleren en iedereen op de hoogte te brengen van de ontluikende creativiteit en energie. Deze ontwikkeling is precies wat MEERGroen nastreeft: Zelf de handen uit de mouwen steken en er iets moois van maken> Het bestuur heeft zelfs als ambitie om een voorloper van een wijkraad van de Tudorparkwijk te worden ( voordat er een huis staat!)

Ringbiennale

Terwijl we nog aan het bekomen van het overleven zijn dient de volgende activiteit zich al aan: De Ringbiennale: een kunstuiting van de samenwerkende musea op 13,14 en 20 en 21 september. Omdat het thema ′landschap′is hebben we al MEERgroen 5 activiteiten ingeschoten: een foto tentoonstelling van onze ′bomen om bij weg te dromen′en 2 werkdagen en 2 werkdagen,resp 13 september: werken in het Wandelbos Hoofddorp, 14 september een rondleiding, 20 september werken in de Groene Weelde en 21 september een fietstocht vanuit Kunst fort Vijfhuizen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.