Nogmaals: turbo tuinieren

De week begon op maandag met een enorme (en welkome) regenochtend. Dat gaf alle gelegenheid om allerlei dakgoten, het dak van de kas en de waterspeelplaats te controleren op functioneren. Het kostte wel 3 x droge kleren aantrekken, maar die had ik dan ook daarvoor meegenomen.

De al 1 jaar niet functionerende overloop van de waterspeelplaats kregen we eindelijk aan de praat.

Het water was ook zeer welkom voor het turboproces op de schooltuinen van De Heimanshof. Krap 3 weken na het zaaien konden we al volop radijsjes, sla, raapstelen en ruccola oogsten en planten zoals boerenkool, bieten, rode kool, koolrabi,en spruiten ware toe aan verspenen. Zodra het regenen stopte en gelukkig ook de daaropvolgende bewolkte dinsdag werden intensief benut voor het efficiënt verdelen van de vakken en het verder uitplanten in alle lege hoeken en gaten.

Ook was er op maandag nog tijd voor een bezoek aan de Kaag waar we weer 10 emmers oogst konden ophalen, waaronder de eerste lading bonen.

Dinsdagmiddag werd besteed aan het oplossen van achterstallig werk in de kas van Vork en Mes.Zowel het wieden op de buitenpercelen als het in toom krijgen van de druivenplanten in de kas (waar in een half jaar geen aandacht aan was besteed) was hard nodig.

Woensdag is de vaste Heimanshofdag. In deze tijd van het jaar is het grote maaien aan de gang, d.w.z. de uitgebloeide stukken worden fasegewijs gemaaid en afgevoerd zodat de bloeiende stukken zo lang mogelijk blijven bloeien en de uitgebloeide stukken waar gaan bloeien voor de andere stukken uitgebloeid zijn. Dat vereist soms drastische maatregelen. B.v de gewone berenklauw die het beeld in sommige delen van de tuin domineert met z′n hoogte van 1-2 m is een gewaardeerde nectar leverancier. Maar naast de 20000 planten die er al staan hebben we weinig behoefte aan nog 50.000 kiemplanten erbij. Dus kruiwagens vol met uitgebloeide koppen zijn er afgeknipt en afgevoerd.

Donderdag was een intensieve overleg dag: na het tuinieren met de GGZ groep en de Groei en Bloei groep volgde er een tussen evaluatie met de gemeente van het Houtwijkerveld project. Die beoordeling was zo gunstig dat het een goed idee lijkt om de nieuwe gemeenteraad en het college een halverwege rapportage te sturen van het eerste 5 jaren contract.

Daarna bezocht een bedrijf de tuin om de mogelijkheid van 3 werkdagen met telkens 40-50 deelnemers gekoppeld aan een filosofie- evenement te bespreken. Aangezien we bij grotere groepen steeds flexibeler worden, was dat geen probleem. Daarna 8 kg bramen geplukt,de maandelijkse bijpraat sessie met Meerradio gehouden(met als hoofdonderwerpen het overleven in de natuur thema van het komende open weekend en het vast zittende toestemmingsproces over het waterzuiveringsterrein met de gemeente). En toen was het nog niet afgelopen.Tot middernacht in De Heimanshof bij een wijntje gepraat over het oplossen van het probleem met het MEERgroen bestuur en over het vaart brengen in de productie van biologische streekproducten in de Haarlemmermeer.

Vrijdag was een flinke werkdag: in de morgen met 5 mensen veel werk verzet in Meermond met bramen,zuring,distels en riet verwijderen op ongewenste plekken en in de middag een aantal heuvels gemaaid in het Groene Carre. In de avond nog 12 kg eersteklas bramen geplukt en afgeleverd bij Restaurant Vork en Mes. Normaliter is augustus de bramen maand.Dit jaar heb ik al 60 kg geplukt ( van 3 planten!) voor l augustus! Het is überhaupt een goed fruit en groente jaar. Alles lijkt in oogst bijna het dubbele van vorig jaar te zijn ( behalve de aardappels).

Op zaterdagmorgen het eerste Tudorpark tuinspreekuur gehouden met de onervaren tuinders die daar behoefte aan hadden en daarna kon ik linea recta door naar De Heimanshof, waar de Magical Mystery tourbus 35 Amsterdamse dak- en thuislozen had gebracht. Dat is een soort traditie aan het worden. 2 x per jaar komen ze lunchen op de tuin en krijgen ze een rondeleiding in onze groene omgeving. Zeker voor mensen die alleen in de stad rondsjouwen is dat een hele (prettige en soms overweldigende) ervaring. En toen kun ik weer door naar mijn eigen tuin om aardappelen uien, bramen, Japanse wijnbessen en bonen te oogsten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.