Turbo tuinieren

Natuurtourfestival 2

Deze week begon met het 2e Natuurtourfestival op De Heimanshof met als thema: leren van de natuur. en dat thema was opgehangen aan de 100ste sterfdag van Eli Heimans, waar aan de tuin opgedragen is.

Met 20(za) en 30 (zo) mensen die het programma droegen, waaronder 10 Greenteens kon het weekend al bijna niet meer stuk.De sfeer was beide dagen geweldig en ook het weer. Alleen het aantal bezoekers had met 60 en 120 wel hoger gekund. Maar er waren gewoon te veel andere activiteiten zoals buurtfeesten en het Groene Loper festival. Dit weekend was het weekend met op beide dagen ezels en muilezels, een tentoonstelling over fossielen en mineralen, en voor het eerst de tropische vlinderkas in werking.

Turbotuinieren

Het hoofdthema in de laatste week voor de zomer vakantie was, dat de scholen op het hoogtepunt van het groeiseizoen hun schooltuintjes leegoogsten. Sinds een jaar of 5 gebruiken we deze tuintjes voor de jeugdclub en andere belangstellenden. Maar dit inzaaien moet dan wel zeer snel gebeuren om van het hoogtepunt van de groei gebruik te kunnen maken. Na het 3 maanden er over doen om 6 m2 vol te zaaien is het daarom nu tijd voor Turbotuinieren: 500 m2 tuintjes zo snel mogelijk in orde maken en inzaaien. Meestal doen we daar een week of 3 over. Maar dit jaar ging het ongelofelijk efficiënt: in 5 werkdagen hadden we al 75 van de 100 tuintjes klaar en ingezaaid. De aanpak is dat we van elke 9 tuintjes er 2 vol rijden met een composthoop om er pompoenen en courgettes op te zetten, 2 tuintjes zetten we bonenstokken in voor 6 soort bonen en de rest van de tuintjes zetten wintergroenten in zoals boerenkool, spruiten, winterwortel , prei etc. En de vakken naast de pompoenen gebruiken we om snel groeiende gewassen zoals sla, ruccola en radijs in te zetten. De kun je al oogsten voor de pompoenen alles overgroeien: en dan hebben we volop oogst tot maart/april 2015.

Gemeenteraad

Donderdag was er gelegenheid om met de nieuwe gemeenteraad kennis te maken. Die tijd hebben we goed gebruikt door met 5 fracties, 1 wethouder, en 2 beleidsambtenaren lijntjes voor de komende 4 jaar uit te zetten. Er moeten nog veel vervolggesprekken volgen om dat verder uit te werken, maar de start is goed.

Tudorpark

Het Tudorparkproject loopt goed: alle 38 tuintjes van 20 M2 zien er goed uit, er is veel energie en creativiteit om er samen iets moois van te maken: bijenstal, extra kranen en tuintjes buiten de hekken.Ymere laat ons nog minstens 3 jaar op deze plek waar de grond na 3 jaar werken eindelijk een beetje kwaliteit heeft en denkt na over een mogelijk vervolg en uitbreiding van dit ′groen en burgerparticipatieconcept′. Maar in 2015 stoppen ze wel met de reguliere ondersteuning. Dan moeten we het zelf doen.

Meermond

Deze week zijn we precies een jaar betrokken bij het beheer.En het weer was net als een jaar geleden weer tropisch: 30 graden. Maar i.p.v. 2 mensen waren er nu 10. Helaas allemaal van buiten Heemstede. Maar in dit jaar is er veel gedaan; veel achterstallig onderhoud weg aan berenklauw, wilgen,distels bramen en riet, heksenpad en boomgaard aangelegd en ijsvogelwand. Deze tropische vrijdag hebben we gebruikt om de laatste 500 m pad vrij te maaien en te snoeien en weer veel distels en zuring af te voeren voor ze hun zaden kunnen verspreiden.

Texel

De week sluiten we weer af met een Greenteensfeest: kamperen op Texel.Daarover meer volgende week,

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.