De draad weer oppikken

na het Italië avontuur was het deze week zaak om de draad weer op te pikken. Dat was deels moeilijk na de overweldigende Italiaanse natuur, maar er zat niets anders op, en het verbeterende weer hielp ook deels.

Op maandag wilde ik de meegebrachte planten en dieren gaan organiseren, maar werd daarin ruw onderbroken door een groep van 7 Maatschapplijke stagiaires die zich meteen om half 9 meldden.

De eerste 3 dagen van de week werden daarom gedomineerd door het in gareel en in verbinding brengen met de natuur van 7 jongens die daar weinig of niets mee hadden. Na een introtour in De Heimanshof was het tweede programma punt het afmaken van de fluitenkruidklus in het Wandelbos van 2 weken daar voor. Na twee weken groeizaam weer hadden ook de groentetuinen op de Kaag wel een flinke beurt nodig en daarna hadden we om 4 uur nog een inzaai actie met het Kunstfort van een bloemen weide in Park Vijfhuizen voor de boeg. Maar omdat het om 3 uur ging plensen kon dat niet door gaan. De jongens hadden inmiddels duidelijk laten merken dat ze er alleen waren om hun verplichte uren stuk te slaan en lieten weinig motivatie noch praktisch inzicht zien. Op dinsdag hebben we de groep daarom uit elkaar getrokken om aan 3 totaal verschillende klussen te laten werken, ver uit elkaar: het schoon wieden van een trap op het Groene Carree, het bouwen en schilderen van de lichtbakken van de aquaria en het wieden van kleefkruid en maaien van de paden op De Heimanshof. En in de middag gingen we echt een maatschappelijke klus doen: het wieden van de kas die we met de voedselbank aan het gebruiken zijn.Op die middag barstte een aantal keren onze bom. En gelukkig hielp dat om de resterende 1.5 dagen enigszins productief en gemotiveerd door te komen.

Op de woensdag durfde ik ze niet in De Heimanshof los te laten, gezien de schade dat dat zou kunnen geven, dus onder begeleiding van 1 vrijwilliger mochten ze los gaan om de rotstuin bij de brandweer van boomopslag te ontdoen. Dat soort werk zagen ze gelukkig wel zitten en daarom mochten ze na een redelijk productieve morgen de middag vrijaf.

Terwijl ik hard met de stagiaires bezig was, werkten anderen om De Heimanshof klaar te maken voor het eerste Natuurtourfestival weekend: Maaien, wieden, snoeien, etc. Maar tijd om de vissen en de amfibieën en reptielen te reorganiseren was er niet. Daarom ben ik op Hemelsvaartsdag samen met een stuk of 5 anderen vrijwilligers dit soort zaken gaan doen. En ook bleef er tijd over om het rotstuin van woensdag, de klaprozen velden in Overbos en Floriande en het Groene Carree te inspecteren voor werk in de komende weken en om deze terreinen wat op te ruimen.

Zo′n dagje losse eindjes wegwerken geeft wel rust.

Dat gold ook voor de vrijdag waarop de met 6 stoere mannen het Meermond speelbos te lijf gingen. Het was die dag prachtig weer en we konden veel doen.

En toen was het weekend: Natuurtourfestival op De Heimanshof met als thema: Thuis voelen in de natuur. Op zaterdag was de sfeer perfect, maar bleef het aantal bezoekers met 60 wat achter. Wel waren er echt geïnteresseerden die de hele middag bleven, of gastvrouw, werker of greenteen wilde worden.

Op zondag was de 2e middag van het open weekend, maar daarvoor in de ochtend nog een stand op de Amstellanddag op Landgoed Wester- Amstel in Ouderkerk. Het weer en de sfeer was even mooi en gelukkig flink wat meer bezoekers.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.