H’meer editie H’lems Dagblad: 17-3-2014: Wegdromen bij bomen in hartje Hoofddorp


Automatisch herkende tekst voor zoektermen:
Wegdromen bij bomen in hartje Hoofddorp Evelien Engele stadsredactie@haarlemsdagblad.nl 2 GENERE QUDENS 38 – Hoofddorp * „Wie kan een eik van een iep onderscheiden”, vraagt na- tuurgids Ans Röling bij de start van de bomenroute die deze zaterdag door het hart van Hoofddorp voert. Wel of geen bomenkenner, iedereen kan deze zaterdag wegdromen bij Hoofddorps’ bewaarde boomgehei- men’als de Kaukasische vleugelnoot en honderdvijftig jaar oude plui- miep. „In die imposante pluimiep zou tij- dens de Eerste Wereldoorlog een uitkijkpost hebben gezeten van het leger”, vertelt Ans Röling, IVN-gids en vrijwilliger bij heemtuin De Hei- manshof. „Of het waar is weet ik niet, maar zulke verhalen zijn wel mooi om te horen.” Op Begraaf- plaats Iepenhof, die dateert uit 1860, probeert Ans samen met de tien ge- interesseerden terug te gaan in de tijd dat Hoofddorp nog Kruisdorp was. ,,Stel je voor dat hier alleen nog maar een klein dorpje was met een kerkhof en daaromheen alleen maar een modderig landschap waar de eerste boeren zich vestigden. Het is mooi om je af te vragen wat die oude bomen als de Pluimiep en Gingko wel niet allemaal meegemaakt heb- ben.”, prikkelt Ans het tiental. De Amstelveense Henk Giling, die de dag ervoor ook al aan de vogelex- cursie en nachtwachttocht van het IVN heeft deelgenomen, luistert met zijn Chihuahua-hondje in zijn armen aandachtig naar de uitleg. De bomenwandelaars op de lepenhof. FOTO UNITED PHOTOS/REMCO VAN DER KRUIS „Ik vind het heerlijk om met zulke excursies mee te gaan. Je steekt er al- tijd iets van op.” Ook de Hoofd- pen als de bomen in volle zomertooi Hoofdvaart staat de groep stil bij de dorpse Gerdien scherpt haar kennis staan want dan krijgt deze eik bla- Apenboom met de groene schubach- over bomen aan. ,,Ik volg ook al een deren met een lengte van maar liefst tige naalden. „Dit is nu een levend cursus bij Ans waarin je leert hoe je achttien centimeter. Verderop is de fossiel”, licht Ans toe. ,,Deze boom is een tuin diervriendelijker kan ma- kolossale Kaukasische vleugelnoot de enige overgebleven soort van de ken. Zo trek je bijvoorbeeld meer een opvallende boom aan de drukke Araucariafamilie en die bestond al vlinders aan als je de brandnetels Kruisweg in het winkelgebied. „In in de tijd van de Dinosauriërs!” laat staan”, vertelt Gerdien als we bij mei krijgt deze boom trossen waar- Deze route is slechts één van de veer- de Hongaarse eik aanlanden die aan de noten met vleugels hangen”, tien routes uit de serie ‘Bomen om bij -toevallig of niet – vlakbij de Hód- vertelt IVN-natuurgids Theo Set- weg te dromen’ die door de Haarlem- mezõvásárhely-fontein staat. Net als tels.,, Eten kun je de noten niet, of je mermeer voeren. Zie voor de overige bij veel andere bomen raadt Ans ook moet aan een kunstgebit willen.” wandel- en fietsroutes: hier aan om de route nog eens te lo- Ter hoogte van de Spoorbrug aan de www.stichtingmeergroen.nl 3e2 Harlems Dagblad Iof heart 2014

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.