Meermond boomgaard

onwaarschijnlijk mooi weer

Deze week was het onwaarschijnlijk mooi weer met temperaturen tot 21 graden. Nog nooit zijn deze temperaturen gemeten zo vroeg in maart (na een bijna vorstloze winter al weer een signaal..)

De drukte in deze periode is ook onwaarschijnlijk hoog: Deze week de start van de boomweggeefdagen ( met 5000 boompjes in de aanbieding, de voorbereidingen voor 16 Nldoet projecten tegelijkertijd, de start van de jeugdclub, het voorjaarsklaar maken van de kas, de struintuin en de heemtuin en zo nog wat zaken.

maandag

Vorige week waren de 5000 boompjes voor de boomweggeefactie gesorteerd en op lijsten gezet. Deze dag was het alle hens aan dek om de helpers te instrueren en de naambordjes bij de rijen te zetten. Ook liepen we vandaag alle gereedschap na om het een beurt te geven, zaagbladen te vervangen of te slijpen t.b.v. de NLdoet acties.

Voor het wandelbos was er alleen tijd om wat bollen uit te zetten en daarna was het hoog tijd om de groentetuinen op de Kaag te spitten en een begin te maken met het inzaaien van gewassen. In de avond Meergroen bestuursvergadering waar de plannen voor het komende jaar en het verslag over de 2 jaar sponsoring door de provincie op de agenda stond.

Dinsdag

In de ochtend insectenhotels bouwen,plannen maken voor de tropische vlinderkas en in de middag een stuk terrein ontginnen bij de kas in Aalsmeer tbv rabarberteelt. In de avond een werkdiner met iemand met veel contacten in overheidsdiensten die mogelijk een aanjaag functie voor grote stadslandbouw projecten zou willen vervullen.

woensdag: start boomweggeefactie

Het doel van de boomweggeefactie is om te laten zien dat met weinig geld, maar wel met kennis en creativiteit veel meer betrokkenheid gecreëerd kan worden voor de natuur dan met de overheids budgetten die aan de nationale boomfeestdag gespendeerd worden. Wij hadden 5000 boompjes van 50 soorten klaarstaan voor burgers die hun tuinen of pleinen ecologisch zouden willen verfraaien.

De enige tegenprestatie die we vragen is onze doelen te steunen via een lidmaatschap (min 5 euro/jaar). Deze eerste dag waren er al ca 100 bezoekers die ca 1000- 1500 boompjes meenamen: een aantal grote afnemers waren BSO instellingen en scholen. RTV Noord-Holland kwam langs voor zowel een radio-interview als een tv item. De rest van de week ging de stoom door met het uitplanten van ca 1000 struikje in Meermond en een school die alle (paar honderd) wilgentenen meenam voor het bouwen van een levende hut.

Donderdag

De boomfeest dag in Heemstede was verplaats naar donderdag vanwege onze drukte op woensdag. 2 wethouders, 5 raadsleden,groep 7/8 van de Valkenburg school en onze eigen vrijwilligersgroep van al bijna 20 man sterk was aanwezig om een boomgaard aan te leggen van 50 bomen en 30 struiken.Dankzij de goed voorbereiding ging dat gesmeerd en was er voor de klas nog tijd om een uur te spelen. Tijdens dat spelen hebben wij nog 800 aalbessen, 50 vogelkersen, 30 meidoorns , 2 Kaukasische vleugelnoten en 30 krieken ( Zure kersen) geplant.De stonden er nog niet

Vrijdag

En op deze dag hebben we alle bomen voorzien van steunpalen en kon er weer een stuk doorgewerkt worden aan het knuppelpad in het moeras.Aan het einde van de middag was er tijd om de NLDoet projecten aan de spoorlijn in Amsterdam en Amstelveen voor te bereiden. Daarbij vonden we een nieuwe populatie bijen orchissen langs de lijn in Amsterdam en een super mooie natuur oever in Amstelveen van honderden meters lang in Amstelveen, dei er om vroegen om goed beheerd te worden. (en dus niet met rag machines waar mee aannemers in opdracht van de gemeente de dit meestal doen)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.