Veel ontwikkelingen en een doo

Maandag 11 november

Deze week begon rustig met het verzorgen van de aquaria, het opbouwen van een stammenwal van het hout dat we vorige week verzameld hadden (tbv het toekomstige paddenstoelenproject) en de rest van de ochtend werken in het Wandelbos. Na 2 jaar afwezigheid was Tugay weer terug als vrijwilliger. De Willibrordusschool in Buitenkaag belde voor een advies over het maken van een natuurspeelplaats rond de school, maar er was zo weinig energie om zelf de handen uit de mouwen te steken en het geld en het tijdschema was zo beperkend geworden, dat een ′Meergroenaanpak′ er niet meer in zat. De rest van de tijd besteedden we om de tuintjes op het Kaageiland te wieden en te bemesten.

Headig: Dinsdag

Deze dag was de derde en voorlopig laatste om de Elektrische tramspoorlijn te helpen beheren. Deze dag was gepland om het Bovenkerkse deel een beurt te geven. Het weer beloofde niet veel goeds. De hele dag een druilerige regen. Toch waren we met 3 monteurs,7 Meergroen mensen en 1 lokale vrijwilliger. Zelden zijn we op een dag zo vies geworden! Alles was doornat, maar het eindstation zag er onherkenbaar veel beter uit na afloop. Zie de rapportage die RTV AMstelveen van deze heldendaden maakte!

Woensdag

Op woensdag begon de week een heel ander karakter te krijgen. Om 10 uur een afspraak met een project manager van Park 21 om burgerparticipatie en streekproductie in het Park in te bouwen.

Aansluitend volgde een gesprek met de Keukenhof,waarbij het vooraf onduidelijk wat de insteek om langs te komen was. De Keukenhof bleek een landgoed maar liefst 250 ha te zijn met 3 boerderijen, 190 vrijwilligers en een staf van 7, die graag richting natuureducatie, stadslandbouw en natuur beheer wilde evolueren. Een dergelijke groep als partner klinkt os natuurlijke als muziek inde oren. Na de jeugdclub met zelf gemaakte soep en verhalen over geslaagde Sint Maarten acties ( Nav onze Sint Maarten dag bij Vork en Mes) was het toetje van de dag een werkbezoek aan het Westland. Daar is een groep actief rond een ′Volkskas′ van 0.8 ha wat met 70 vrijwilligers wordt gerund met deels een commerciële afzet en deels ideële. Mooier nog , de gemeentes hebben maar liefst ruim 80 andere kassen geïdentificeerd die in gebruik mogen worden genomen. Dat biedt kansen om biologische streekproductie op het niveau van supermarkten te brengen.

Donderdag 14

Nog nauwelijks bekomen van de woensdagontwikkelingen kwam donderdag het Leger des Heils Haarlem op bezoek om met cliënten in De Heimanshof te komen werken en met de potentie om op termijn een deel van de Haarlemse braakgronden in gebruik te nemen. De middag en avond werd besteed een een combi-ritje Naarden en Almere om een insectenhotel af te leveren bij het Vogelhospitaal Naarden, 29 fruitbomen op te halen voor een boomgaard in Houtwijkerveld en het 10-jarig lustrum van het Groenhorstcollege te vieren, waar ik een aantal goede stagiaires van had gehad. Het doel van dit bezoek was om meer stagiaires te interesseren en een wat weggezakt idee om als ′statement′voor de school een vandalisme bestendig insectenhotel te bouwen met bijbehorende natuurtuin. De gesprekken op school gaven aan dat er nog wel meer samen werkingsmogelijkheden zijn.

Vrijdag

Vrijdag was een dag om weer een beetje op adem te komen: Tuin en gereedschap opruimen, compost halen voor bij de fruitbomen voor Houtwijkerveld en na 3 weken afwezigheid de vorderingen op het Tudorpark bekijken. De echte klapper van de week kwam met een mailtje dat de gemeente ons plan om het waterzuiveringsterrein naast De Heimanshof in gebruik te nemen tot er (in 2030 a 2040) huizen komen, wilde gedogen! Endelijk kunnen we verder na een jaar wachten en lobbyen.

Zaterdag

Deze dag was de zoveelste natuurwerkdag van dit seizoen om een boomgaard aan te leggen in Houtwijkerveld. Dit project bracht weer veel energie, belangstelling en enthousiasme terug in de wijk. 29 fruitbomen hebben we geplant waarvan 6 hoogstammen en 23 midden/halfstammen. In ruime kuilen op een soort heuveltje met samen 4 m3 compost voor een goede groeiontwikkeling.

En tussen door kwam de PvdA fractie langs voor een gesprek over mogelijke groene en sociale verkiezingsonderwerpen. Die waren er 1.5 uur lang in overmaat.

zondag

Zondag sloten we de week af met het afronden van het monumentale bomenommetje in Badhoevedorp. Er waren nog een aantal extra routepunten nodig om de route volwaardig te maken. Dit ommetje is de laatste van de 15 routes die we wilden maken. En nu nog vormgeving om ze allemaal digitaal, in foldervorm en in boekvorm uit te brengen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.