Natuurwerkdagen en storm

Deze week begon de activiteit rond de nationale natuurwerk dag echt. Deze week telde maar liefst 5 van die werkdagen

Maandag superstorm

Het begon meteen goed. Maandag was een superstorm voorspeld en dat werd hij ook. Zeker nu de bladeren nog aan de bomen zitten is het effect van wind van 140- 150 km per uur flink. Op de Geniedijk zijn er ondanks mijn protestmails de afgelopen jaar alle mooie zwarte populieren weggezaagd. Hiermee kwam en de jongere maar ook zo zwakke Canadese populieren erachter vol in de wind. Met de beschutting gingen er al elk jaar een aantal. Een voorspellende mail van mij aan de gemeente, de zondag ervoor kwam dan ook uit: maar liefst 22 stuks gingen erom om! Deze lawaai bomen hadden ze weg moeten zagen en de oude bomen moeten laten staan…de hele week denderde het burgerlijk ongenoegen voort in de kranten en op sociale media.En ook ik speelde daarin een rol. Juist door de storm (heftigste deel 12- 14 uur) hadden we (Marike,Carl,Niko, Ruud) zin om het wandelbos in te gaan.Daar hoeft niemand paniekerig over te doen. We zochten een luw plekje met kleine bomen op en genoten van daaruit van het geweld om ons heen en takken van 35- 40 cm die links en rechts (bij slechts 4 grote vlagen) loskwamen.En van een snoek die tevergeefs een volwassen eend voor onze ogen probeerde te verschalken. En daarna even takken opruimen .. Er lag genoeg. Daarna met Niko en Carl naar de Kaag waarvan we terug kwamen met 20 kg spruiten en veel insectenhotelhout. Geen tijd voor Rijsenhout omdat er een overleg met de coördinator sociaal domein van de Gemeente stond (om zowel mensen aan werk als aan tijdsbesteding te helpen in het kader van de participatie wet 2015)

Dinsdag: Historische spoorlijn Haarlemmermeerstation Amsterdam

Dinsdag 29 oktober was de eerste werkdag met de Elektrische tram club. De monteurs hebben een hekel aan groen en spuiten te makkelijk om krassen op hun mooie oude trams te voorkomen. Voor ons groene mensen is een spoorlijn juist een bijzonder biotoop.Vandaar de poging om 1 of meer Meergroen werkgroepen tot leven te brengen rond de spoorlijn.Er wachten 3 monteurs op ons die duidelijk niet wisten wat ze met ons aan moesten.We waren met 9 Hoofddorpers en uit Amsterdam (op de lokale PR) was er verder niemand afgekomen. Wij hadden er zin in werkten in de ochtend 100 m rails schoon en in de middag nog 50 m weg. Zoiets hadden ze niet verwacht en de stemming sloeg na de lunch dan ook om in positieve zin. Zeker toen we ook een tram aan de praat kregen , er vlaai op tafel kwam een een Rtv Amstelveen film ploeg verscheen voor een rapportage. Daarna was de officiële opening van het daklozen centrum, waar we mee samen willen werken bij de ontginning van het waterzuiveringsterrein en vervolgens een werkdiner met Slowfood Haarlem over verdere samenwerking.

Woensdag en donderdag

Na de 2 vrij heftige werkdagen was 2 daagjes Heimanshof en nodig om e.e.a op orde te houden en lekker om weer even op adem te komen. Er kwam een school radiojournalist langs voor een rapportage over egels inwinteren en met de jeugdclub begon de grote schoonmaak van de tuintjes: veel pompoenenplanten en bonenstaken werden op geruimd. Nog steeds met prachtig weer en 2 ouders die met kinderen (pompoen)soep gemaakt en (courgette) cake gebakken hadden. En vele telefoontjes van journalisten over de kaalslag op de Geniedijk

Vrijdag Natuurspeelplaats Meermond

Op vrijdag was de 4e werkdag op Meermond in Heemstede.Helaas waren er nog steeds weinig Heemstedenaren. Slechts 2, tegen 6 mensen via De Heimanshof. Maar het was wederom prachtig (en vooral) droog weer,hoewel grijs. Eigenlijk niet koud genoeg voor het vele werk dat we verzetten: storm schade opruimen, 2000 elsjes en wilgjes wegzagen die de aanplant van besdragende struikjes overgroeiden, en het maaien en afvoeren van een halve ha rietland. Aansluitend was de beursvloer Haarlemmermeer waar we met Ans,Arno en Hans bijna 15 ′matches′ maakten met bedrijven en vrijwilliger organisaties.Als beloning voor de meewerkende vrijwlligers krgen die 20 insectenhotels mee naar huis.

Nationale natuurwerkdag

En toen was het 2 november; Dit jaar hadden we wel 12 projecten in de planning, maar op de dag zelf werkten we alleen in de Groene Weelde: Met een ploeg van 45 mensen: de jeugdclub, IVN- ers en veel losse mensen en gezinnen deze week en maatschappelijke stagiaires en een hovenier met stagiaire die een moterzaaagbrevet moest halen. We namen vooral het jonge elzenopschot op de korrel van de grote bomen die we 2 jaar geleden weg hadden gezaagd bij de Big Spotters Hill: totaal iets van 350 m oever.. en af ene toe een dikke boom. Ook het groene dak van de brandweer ontdeden we van jonge boomopschot: leuk voor de boomweggeefdag. En natuurlijk ontbrak de pannenkoeken maaltijd niet.

zondag

Zondag deden we de Groene weelde nog eens dunnetje over met de Greenteens aangevuld met de maatschapplijke stagiaires en wat losse mensen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.