Het gaat lekker!

Vorige week eindigde op zaterdag 14. Zondag 15 was een soort rustdag om thuis en op mijn eigen tuin orde op zaken te stellen. Dat leverde 60 kg aardappels op en 10 kg bramen. Dankzij de overvloedige regens zijn de regen wormen weer terug aan de oppervlakte en kon ik bijna een pond aan wormen oogsten (tijdens het aardappels rooien) als voer voor de vissen in 10 aquaria van de onderwaterontdekwereld.De meeste soorten vissen zijn er gek op. De grote wormen gaan naar de zeelt, de paling en de baarzen ende kleintjes naar de voorntjes, de modderkruipers, de bittervoorns en de kikkers. Met de lagere temperaturen is ook het algen probleem minder en is de water kwaliteit beter inde hand te houden. en extra verrassing was dat een kindje de vaak op de struintuin speelt met de hand een schildpad in zijn sloot had gevangen. Die mocht in aquarium 10.Zo breidt zich geleidelijk het soortenaantal uit,. We zoeken nog een snoekje, een meervalletje, wat wolhandkrabben en wat salamanders.

Op maandag waren we met een ploeg van 5 man. Het maaien en afvoeren van een tweetal biotopen nam om 2 uur en na de koffie was het Wandel bos aan de beurt. Het plan was om een stuk dichtgegroeide over op te knappen, maarde storm van vorige week dinsdag had zoveel ( grote) takken afgebroken dat we 2 uur bezig waren om deze op te ruimen. N a de lunch togen we naar het Kaageiland met z′n drieën om te oogsten en te wieden en het verloop van de oogst dag op 27 september te bespreken die we in het Smikkel pad met de Buitenkaag school als traditie in aan het voeren zijn. De 27e komen er 31 kinderen die in maart hebben geholpen met snoeien en mesten van de bomen. Dit bezoek moet daar de beloning voor worden ,waar ze een stuk appeltaart en een potje appelmoes aan over moeten kunnen houden. Aansluitend volgde de MEERgroen bestuursvergadering. We bestaan nu 2 jaar en er spelen genoeg interessante zaken om volgende maand een werk diner met alle adviseurs te houden. Behalve enorme hoeveelheden oogst aan bonen, pompoenen en courgettes gingen de deins dag end e woensdag rustig voorbij. Donderdag was opmerkelijker met het bezoek aan de hockey vereniging om een overpad regeling overeen te komen over hun terrein van De Heimanshof en het waterzuiveringsterrein. Dat vereist o.a. de aanleg van een extra draaihek. Ook het bezoek van een bestuurslid van een motorcross vereniging was interessant. Zij willen hun CO2 uitstoot compenseren met de verbouw van groen. Of dat gaat lukken weet ik niet, maar de intentie is positief en wellicht komt er een leuk wijkinitiatief in Nieuw- Vennep uit. En dan was er het paddenstoel overleg. Er is een subsidie van circa €40000 beschik baar voor het telen en bekend maken(educatie) van inheemse paddenstoelen. Liefst nieuwe soorten. Daarover hebben we de koppen bij elkaar gestoken tussen MEERgroen, restaurant Vork en Mes , Slowfood Nederland en een Paddenstoelen kweker. In de zelfde trits zijn er ook mogelijkheden voor projecten met onbekende granen en vergeten appelrassen. In dat kader kon de Slowfood man de Heimanshof aan zaden helpen van Emerkoorn, een oud tarwe ras dat we in de tuin kwijt waren. En dat is misschien weer een leuke start om (een aantal van de) ca 30 soorten oude granen die wij in op slag hebben weer uit te kweken voor educatieve e andere doeleinden. Op donderdag kwam ook e mail door dat we door de eerste selectie van het Oranjefonds Icoon project heen zijn. We behoren nu tot de ca 40 kandidaten (van 600?) waarvan er 12 een Icoonstatus en €20000 kunnen krijgen. En dat moeten we dan op 17 oktober waar gaan maken. En op donderdag werd duidelijk dat we 3 mogelijk opties voor een kas hebben om met een voor de voedsel bank Aalsmeer en Haarlemmermeer groenten te gaan telen. De laatste verrassing van de donderdag was dat de EO bel;de of ze in De Heimanshof een tv uitzending mochten opnemen). OP vrijdag kwam de imkervereniging Amsterdam die een 100- jarig jubileum viert op de 22e (en die de 19e vroeg of wij op die markt insectenhotels wilde komen verkopen en bouwen en dat lukt dus helaas niet) een aantal insectenhotels kwam halen voor op hun jubileum markt.

Op vrijdagmiddag was er een werkconferentie georganiseerd door de provincie. Landschap Noord-Holland, SBB en Natuur monumenten en de koepel van terrein beherende organisaties over het betrekken van burgers bij landschapsbeheer. Helaas was het programma zoals zo vaak erg dichtgetimmerd en was er een grote spreiding van organisaties uitgenodigd. Het effect daarvan was dat er weinig tijd was om innovatieve ideeën te poneren en te bespreken en dat de talloze vrijwilligersorganisaties op hun niveau de tijd vol praatten met onbenulligheden over het maaien van riet, het tellen van weidevogels en het houden van rondleidingen in een wijk. Daardoor kwam niet erg uit de verf dat de opstelling van de groene organisaties (met de rug naar de samenleving) hen in de positie van een zwaar bezuinigde restpost heeft gebracht en er was ook geen tijd en aandacht ( en begrip) voor een innovatieve aanpak zoals die van MEERgroen die in 5 jaar tijd van 1 naar 60 ha en van 50 naar 1000 vrijwilligers is gegroeid. En waarom niet: omdat alles in ′pitches′ van 1 minuut moest worden verteld. Hopelijk volgen er nog 1 op 1 gesprekken op een beter niveau.

Op zaterdag heb ik een 50tal boompjes en struiken verzameld die op de buren dag in de Ripperda kazerne gebruikt kunnen worden om een fruitmuur in te richten langs een zonnemuur in de kazerne. En ik heb met de bosmaaier het grootste deel van het veld gemaaid zodat we voor komen dat de buren gaan klagen en er genoeg groen materiaal is om composthopen voor de pompoenen van volgend jaar de maken. Ik kon er de zondag zelf niet bij zijn ivm een familie dag.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.