De Heimanshof als eettuin

Deze week werd bepaald door het mooie weer en het 3e open weekend van het Natuurtoerfestival met als thema De Heimanshof als eettuin. Op zaterdag nacht 27 juli viel na 3 weken de eerste regen van betekenis. Dat was voor mij als beheerder het sein om op zondag morgen werk te maken van het wieden van de 120 schooltuinen en alle ingezaaide vakken te reorganiseren en te verspenen. Die aanpak werkte probaat. Alle verspeende plantje sloegen prima aan ondanks 5 dagen va blikkerende zon die volgden.

Aansluiten werd de struintuin door Hanny de Gast vrouw overgenomen en kon ik in de Ripperdakazerne een middag helpen. Dat leverde 110 bonenstaken en een begin van een pompoen en courgette compost hoop op en 30 kilo aardappels de daar nog in de grond zaten.

Op maandag kwam er een nieuwe vrijwilliger Karl via de vrijwilligerscentrale. Na het verzorgen van de aquaria en de kas, was het Wandelbos het eerst volgende doel. In de helft van het bos snoeiden we overhangende takken de paden terug. Het zoeken naar eventuele lepelaars nesten leverde allen een dode iep op en 2 dode kroondelen van andere iepen. Het weer in de middag was redelijk genoeg (niet te heet)om de tuintje in de Kaag te verzorgen. En met Karl erbij was dat ruim op tijd klaar, zodat er om 4 uur vergaderd kon worden op het kantoor van het Haarlems dagblad met Eric Jagt man en de redacteur van de Heemsteedse Courant voor een regelmatige column. Die column lijkt zeer wel mogelijk en mogelijk niet alleen over flora en fauna maar ook over vrijwilligerswerk en over duurzaamheidsvraagstukken als waarom niet je tuin bestraten of roundup spuiten.

Dinsdag 30 juli werd begonnen met een actie om de tuin voor het open weekend op orde te brengen: knippen heggen, maaien paden, maaien uitgebloeide weides en rondom Kijk doos. Gelukkig weer een aantal ADO mensen. Woensdag gingen deze werkzaamheden door en werd er serieus gewerkt aan het oogsten van de granen. 2 vakken wintertarwe leverde elk 4/5 zware schoven op.

Ook de Jeugdclub was op eens weer op volle sterkte met 30 mensen en we kwamen toe aan het flink leegoogsten van de eigen tuinen (aardappelen en uien)en de eerst oogsten van courgettes, ruccola en radijs van de nieuwe velden. Die avond kon besteed worden aan het door werken van het Icoon project Telen en spelen met velen. Donderdag kon er weer een aantal stukken weide en de meeste heggen van de tuin op orde gebracht worden en het gras van de paden gemaaid. Ook deze dag weer een grote opkomst van ca 12- 15 mensen ondanks de hoge temperaturen van ca 30 graden. Vrijdag zou de warmte dag van het jaar worden en stond ik er helemaal alleen voor. Ook wel eens lekker. Dus de aquaria en de kas en alle schooltuinen water gegeven en alles gewied voor de tuin als eet tuin! En de middag werd in de warmste periode besteed met Jan en Ruud om distels en zuring in Tudorpark uit te steken. Toen bleef er nog 3 uur over om met Ans en Marike de spullen in de tuin voor het weekend klaar te zetten en boodschappen te doen. Op het weekend zelf was het ook weer vroeg aan de bak met iedereen instrueren en in in te werken, leemoven op stoken , koffie, gezelligheid. Gelukkig was de hulp massaal en het weer fantastisch. En met hulp en als Ans en Marike loop bijna alles op rolletjes. Toen de burgemeester verscheen met de pers om het weekend te openen en de I-tour bomen om bij weg te dromen kon ik me daarop concentreren. En de rest van de middag was ik druk met Marc, Tijn, Jonne en hun vriendin om pizzas te bakken en pannenkoeken te maken. Met bijna 100 bezoekers was de tuin overal in gebruik en gezellig. Toen wilde een paar tieners overnachten en bleven we met 5 man over. De avond en nacht werd gezellig bij het vuur doorgebracht en de kinderen sliepen al rond 12 uur na een ′enge′vleermuizen tocht in het donker onder een prachtige sterrenhemel. En om 9 uur op zondag begon het feest op nieuw. Fruitontbijt, water vlooien vangen , aquaria verzorgen, graspaden maaien om slakken te verdelgen, en om 12 uur weer alle hens aan dek. Met succesnummers als jam maken ( boerderij de Vogel), chips maken ( Vork en mes) , slowfood soep en rondleidingen, honing slingeren en weer 6 pizza′s en steeds beter smoothies. En natuurlijk de appeltaarten prijs vraag waar ik zelf een eervolle 3e prijs aan over hield. En met ca 150 deelnemers konden we rond half 7 na een glaasje wijn van een superleuk en bevredigend weekend spreken , waarin jong en oud meehielp en op bezoek kwam

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.