Jonge Vrijwilligers

De verrassing van deze week dat zich 3 16 jarige VWO- ers meldden die hun maatschappelijke stage zo leuk hadden gevonden dat ze in plaats van een vakantie baantje 14 dagen extra als vrijwilliger mee wilden lopen. De afgelopen weken hadden we zo hard ook buien de heemtuin gewerkt dat er deze week wat extra aandacht naar de eigen tuin uitging. De eerste maandagmorgen werd naast de gebruikijke intro, besteed om de laatste 25 schooltuintjes klaar te maken voor het inzaaien op woensdag door de jeugdclub. Dat betekende wieden, water geven en compost rijden (voor pompoenen en courgette teelt). Ook de aquaria konden wel wat aandacht gebruiken (water verversen, pompen afstellen, ramen ontdoen van algen en watervlooien en wormen vangen als voer) De ontsnapgrage paling wist een 2e keer weg te komen en overleefde deze actie deze keer niet. Zijn maatje is wat rustiger maar verdween telkens. Later deze week ontdekten we dat hij zich in het zand ingroef. De gebruikelijke maandagmiddag route naar het Kaageiland met 4 man maakte het mogelijk de beide groentetuinen eens een goede (afdoende) wiedbeurt te geven. En Op de milieustraat deden we een record vangst aan natuur steen en koraal ( die we verzamelen om er natuurmuren op het nieuwe terrein van te gaan maken). Dinsdag waren de heemtuinpaden en de ergst vergraste stukken weide aan de beurt. De hele dag maaien met bosmaaier en gasmaaier en afharken. Dat was al een voorbereiding op het aankomend open weekend als de tuin er weer pico bello uit moet zien. In de kas in Aalsmeer leerden de jongens tomaten dieven. Op woensdag was het tijd om de drooggevallen beek verder uit te baggeren en de pompen en het slangenwerk te repareren. En we vonden tijd om een lekkend aquaria leeg te halen voor een reparatie. De warmte en het licht zorgde wel voor heel veel algen in bepaald aquaria waar een aantal visjes aan onderdoor ging. Ook die aquaria werden geleegd en van vers water voorzien.

Op donderdag kregen de kruidentuin, de kas en de akkers een beurt in de morgen en in de middag had een BSO groep uit Nieuw- Vennep (Op stoom) een middag geboekt om samen graan te maken en pizza te bakken in de leemoven. De middag van 1 tot half 5 vloog om en als reactie kwam op vrijdag onaangekondigd nog 4 groepen spontaan langs met 30 kinderen. Ik stond toen tot ver over mijn knieën in de vijver om riet uit te trekken, maar gelukkig waren er andere vrijwilligers die het voor deze grote groep gezellig maakten. Ook vinden we tijd om 2 aquaria schoon te maken om ze op zaterdag met Arno technisch beheerder) opnieuw te kitten. Vrijdagmiddag vonden we gevieren nog tijd om de trap op het Groene Carre een beurt te geven en om de orchideeënkuil te bezichtigen. Dat leverde 2 soorten duizendguldenkruid op, honderden moeraswespenorchissen meer dan vorig jaar net als bitterlingen en 5 soorten vlinders. En daarna nog even distels en zuring trekken tussen de boompjes van de windgordel om het Tudorpark.

Op zaterdag nog steeds prachtig weer en tijd om de open weekend voor te bereiden, de beek vol te laten lopen en de pomp te testen en de 2 aquaria te kitten. Ook kwam er deze week wel een stuk of 6 mensen langs die belangstelling hadden om vrijwilliger te worden. En op zondag maar weer eens langs bij de Ripperdakazerne. Intussen is het volop oogsttijd: 25 kg kruisbessen en 5 kg frambozen geplukt voor Vork en mes. Dankzij Marike Bos schiet het boek redelijk op zodat ik ook weer wat tijd kan besteden om de laatste 4 bomen routes te schrijven. En het wijkbudget voor het waterzuiverings terrein is dankzij Ans klaar om rond te sturen voor steun betuigingen.

Als uitsmijter van de week kregen we 3 brieven van B&W: men ziet geen kas om ons de scouting gebouwen die leegkomen een tijd te laten gebruiken, de vraag om toestemming om het Hoogheemraadschap terrein te mogen gebruiken leverde geen antwoord op maar een procesmanager (…….) en de burgemeester komt op 3 augustus het open weekend en de bomen route te openen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.