Aquaria bouwen

Op zondag ga ik eens in de 2-3 weken naar de stadslandbouwgroep van Slowfood Haarlem op het veld in de Ripperdakazerne. Het is fijn om te zien dat er door ca 50 gezinnen nu enthousiast getuinierd wordt en dat de groenten daadwerkelijk de grond uit komen. Afgelopen week hadden we weer 20 m3 compost geregeld en dat stimuleert weer tot grootse (ontginings)daden. Niet alles gaat goed, Er was zo enthousiast geschoffeld tussen de uien zodat er 10000 winterwortels verdwenen waren.

Het volgende open weekend van De Heimanshof (thema dieren) werpt zijn schaduwen vooruit, zeker om dat ik algemeen coordinator ben gemaakt. We gaan proberen een onderwaterwereld als nieuwe (blijvende) attractie te maken met 10- 15 aquaria. Natuurlijk hebben we geen geld dus moeten we alles ′regelen′. Deze week hebben we van versneden etalage ramen aquarium 4 tm 7 in elkaar gelijmd. En dat gebeurt vooral door de Eco-Wild life stagiaires Marijn en Wessel met de hulp van mij en Arno Vaes. Nog 3 te gaan volgende week. we plaatsen ze in de mediterrane kas op platforms en in een soort piramide. Maar het was flink aanpoten om die zo sterk te maken dat hij 7 aquaria van elk 350 kilo kan dragen. Maar het is gelukt en 4 van de 6 geteste aquaria waren lekdicht en 2 hadden een heel klein lekje. De volgende stap is om de waterkwaliteit en de pompen op orde te krijgen zodat vlak voor het weekend van 29/30 juni de vissen,die we van de professionele visser kunnen overnemen erin kunnen(snoeken, paling, meerval, voorns, baarzen,krabben, kreeften, stekelbaarzen en zo voorts). Wordt vervolgd.

In de tuin en in de natuur schoten deze week alle planten bijna een meter in de hoogte. Dat geldt vooral voor de grassen kropaar en glanshaver. Drie dagen lang hebben we die laag van 1 m hoog boven de andere soorten uit de tuin ′gegraasd′. Een hele composthoop vol.

Op maandagavond was een info avond over het nieuwe groen beleid van de gemeente Heemstede waarin burgerparticipatie een belangrijk rol krijgt toebedeeld. Met Eric Jagtman de coördinator van MEERgroen in Heemstede hadden we afgesproken dat als een anker te gebruiken om mensen op te roepen mee te doen met activiteiten. Een aantal mensen waren geïnteresseerd en we gaan voor onze eerste werk dag op 7 juli in Meeermond.

Dinsdagavond was een oriënterend gesprek met het bestuur van muziek vereniging Excelsior, die achter de heemtuin een gebouw gebruiken samen met de Scoutinggroep die weg gaat. Ze zijn open voor zowel ad hoc gebruik als voor het structureel overnemen van de rol van de scouting voor ′schone′ activiteiten zoals lezingen, vergaderingen en koffie drinken.

Op vrijdag kwam er een ander dierenthema aan bod wat in de planning staat voor de tropische kas: tropische vlinders. We togen met drie man naar de Veluwe naar de Passifloraboerderij om ons te informeren. Daar bleek dat al veel meer planten dan alleen de Passiebloem de we al hebben groeien in aanmerking komen als waardplant: de banaan, de ficus benjamin, citrusplanten/bomen bv. Dat is uitermate handig om te weten als we van de winter de kas gaan reorganiseren.

Eens in de drie weken ga ik ook langs op het Tudor park (ook een stadslandbouw project, samen met Meerwaarde en Ymere) Daar zijn nu alle 40 tuintjes in gebruik en groeien redelijk tot goed.

Op zaterdag bouwden Arno en ik flink door aan de aquaria.

En bijna elke avond is druk in gebruik om een Engels project voorstel voor €500.000 te maken dat half juli klaar moet zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.