Maatschappelijke Stage ECL Haa

De leukste weken zijn die waarop er een groep van 4 – 20 maatschappelijke stagiaires uit de school banken een paar dagen achter elkaar meedraaien. Aan lint stages heb ik een hekel om dat de meeste scholieren niet de discipline hebben om een aantal weken vooruit te plannen en ook door de (grote) gaten tussen de stage dagen gaat meestal het totale effect van de stage verloren. Maar niet zo dus bij een stage van 4- 5 dagen achter elkaar. Meestal komen de dames en heren binnen met een stoere verwachting dat ze heel wat kunnen. En dat valt dan altijd flink tegen. Op bijna elke vraag die ik stel moeten ze bekennen dat ze het niet weten of het nu gaat om soorten kennis, geografische, geschiedkundige kennis, natuurkunde wetten, hoofdrekenen, scheikunde, medicijnen en als ook nog het schilderen, zagen spitten, wieden en al die zogenaamd simpele dingen ook niet blijkt te werken, dan gebeurt er meestal wel iets. Dan leren ze dat ze aan al die theorie van school niets hebt zonder motivatie en vaardigheden om deze in de praktijk toe te passen. En dat heet werkervaring. Ze leren dat de belangrijkste wet is : De wet van Murphy: dat alles wat fout kan gaan ook fout gaat tenzij je die vaardigheden op doet. Natuurlijk is het goed dat ze eigen grenzen op lopen, maar het moet niet te gek worden. Daarom maken we het samen ook heel gezellig en leuk.Elk dagdeel doen we iets anders en elke dag zijn er wel verrassingen. ZO had ik deze week 5 VWO 3 mannen van het ECL Lyceum in Haarlem.

De eerste uren zijn voor kennismaken en verwachtingen afstemmen,. Daarna zijn we aan het werk gegaan in het Wandel bios in Hoofddorp: Perzische berenklauwen uitsteken die te dicht langs het pad stonden en razend zeldzame Grote keverorchissen vrijzetten van fluitekruid, bramen en andere woekeraars. Die middag lunchten we in de auto naar het Kaageiland om hout voor insectenhotels op te halen en groentetuinen te wieden. Het veen op het Kaageiland was aanleiding voor gesprek over bodem ontwikkeling en bodemgebruik het inklinkende veen voor een discussie over de klimaatcrisis. Op de terugweg pikten we nog 500 kg natuursteen op van de Milieu straat in Rijsenhout.

Dinsdag werkten we in de heemtuin aan het terug dringen van zevenblad, kleefkruid en het samen met de vaste groep GGZ cliënten wieden van sierstroken van de schooltuinen en daarbij oogsten we de nodige emmers wilde kruiden (lievevrouwen bedstro, roomse kervel, daslook, zevenblad) voor restaurant Vork en Mes. En in de middag werkten we in de groente kas in Aalsmeer. Daar was het alle hens aan dek na 3 weken afwezigheid van de 30 kinderen om te wieden en huntuintjes op orde te brengen.

Woensdag is de dag van de oude getrouwen van de Heimanshof. Naast wieden en heggetjes knippen was er die middag een grote drukte op de natuur ontdektuin met 80 bezoekers waarbij ze konden helpen bij de jeugdclub tuintjes, het controleren van de nestkasten en het bouwen van insectenhotels.

Donderdag geven we dankzij de vele regen de kas een wiedbeurt en bouwden we de insectenhotels verder af. En we sloten de stage af met het zelf maken en bakken van een pizza in de leemoven en een bezoek van een leraar.

Op vrijdag moet er weer op school een test gedaan worden dus kon ik de tuin weer in alle rust met 2 getrouwen op orde brengen voor het pinkster weekend. Daar hoorde het afleveren van een groot insectenhotel in Amsterdam Nord bij , dat we met een aantal jeugdclubleden combineerden met ene ekskusie naar de big 5 van Amsterdam Noord. De grootste trek pleister daarbij was de ringslang die zich echter de hel dag niet liet zien door de koudste meidag in 40 jaar.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.