Deze week werd gedomineerd door de 22 maatschappelijke stagiaires die zich van VWO 4 van het Hageveld college uit Heemstede hadden gemeld: 2 meisjes den 20 jongens van de ′stuiterballen′ leeftijd.

Samen met Ans en Arno hadden we een gevarieerd weekprogramma samengesteld, want hetzelfde werk doen is een doodzonde op deze leeftijd. Een deel van de maandag morgen werd besteed aan kennismaken met elkaar en met wat ecologisch groenbeheer zoal inhoudt. De eerste klus was het opknappen van het laatste deel van de ondergroei in het oude deel van het Wandelbos in Hoofddorp. En dat werk werd weer verdeeld tussen kennis maken met de ecologie en de cultuurhistorie van het wandelbos, het snoeien en uitsteken van ondergroei en de uitdaging om vrij zware bomen aan de waterkant terug te zagen om om te zetten in takken- en stammen -rillen waar paddenstoelen en kleine dieren een leef en schuilplek in kunnen vinden. Kenmerkend voor deze leeftijd is bijna dat ze stoer alles denken te kunnen… en dat viel even tegen: zagen viel al niet mee, een spade vakkundig gebruiken ook al niet en riek viel tegen en dietakken rillen willen ook al niet vanzelf ontstaan. Deze kennismaking met de wet Van Murphy (alles wat fout kan gaan, gaat ook fout) was een eerste begin, maar het zou nog veel erger worden. Redelijk moe gingen ze weer naar huis om 4 uur. De klus van de dinsdag morgen was samen met mijn reguliere vrijwilligers om een deel van het insectenpad in het Haarlemmermeerse Bos klaar te maken voor het voorjaar. Het werk bestond vooral uit het terug snoeien van bosranden bramen , en maaien, zowel met zeis als maaimachine. Ook deze gereedschappen deden niet wat ervan verwacht werd en dat kost een spade en een hooihark het leven en de eerst blaren verschenen. Maar de klus kwam wel klaar en (bijna) iedereen deed de hele morgen goed zijn best. Als goedmaker werden we (met 30 man) bij restaurant Vork en Mes vergast op een drankje, appeltaart, bitterballen en soep. Bij een aantal verstokte MacDonalds adepten viel alleen de bitterballen in de smaak, maar de rest knapte er goed van op. Dat was ook nodig want het middag programma programma bestond uit een kennismaking met stadslandbouw in onze kas in Aalsmeer(12 km op de fiets!). Samen met de 15 reguliere helpers in de kas en klas van 30 basisschoolleerlingen (dus samen ca 70- mensen) leerden ze de beginselen van wieden en verspenen van kiemplanten. Dit was bedoeld om uit te kunnen rusten van het stevige werk van de ochtend, maar priegelwerk beviel sommigen nog minder….

Woensdag was een werkdag op De Heimanshof, die vooral gewijd was aan insectenhotels. We hebben de productie van ca 200 hotels van de hele winter op defecten gecontroleerd en klaargezet voor de insectenhotel markt op woensdag 17 april. Dat kwam neer op strak navullen met bamboe stokjes, het bij schilderen van doorschijnende plekken en het plaatsen van dakpannen als dak bij een 20-tal. Verder heeft een team de hele dag gewerkt aan het in elkaar zetten van 40 nieuwe hotels die op de markt zelf gevuld kunnen worden door kinderen. Een vijftal werkte de hele dag o.l.v.Ans aan het inzaaien van 14 zeldzame en oude graanrassen op de akkers.

Op donderdag sloeg het weer om van droog naar regenachtig(goed voor de natuur maar slecht voor het moreel) . Die dag werd besteed aan het opbouwen van ringslangen broedhopen in de Groen Weelde, het boomvrij mak en van orchideeënweides en het vrijzagen van elzen aan oevers. Maar vanaf 11 uur regende het regelmatig. Dat was voor niemand motiverend. Desondanks bleef iedereen redelijk aan het werk en werd behoorlijk nat en vies. Ook het vandalisme bestendige insectenhotel werd na 4 jaar eindelijk afgebouwd door Arno met 2 helpers. De beide dames Simone en Femke hadden we het in de regen zwaar en Femke ging ziek naar huis. Daarom was een uurtje pannenkoeken lunch een gepaste manier om uit te rusten en op te drogen. Na de pannenkoek was het droog en stond het stenenveld op het programma. Met de 21 stagiaires, Ans en ik zagen we kans het volledige veld van vorig jaar terug gesnoeide boompjes bij te werken(0.5 van de 0, 7 ha) Een geluk was dat een ploeg van Rijnland bij onze aankomst net klaar was met het vrijgraven van een duiker en bereid was ca 50 bomen in een uurtje helemaal voor ons uit te trekken. Die ruimden wij dan weer op.

Ter compensatie van de klus in Aalsmeer hadden we op de vrijdag een klus in centrum Haarlem ingeroosterd: start maken met het ontginnen van een exercitieveld van 50-100 m in de Ripperda Kazerne in Haarlem Noord, waar voorlopig geen huizen komen. Marianne en Lonneke van Slowfood Haarlem samen met een social media bedrijf Nudge en de gemeente hadden e.e.a. geregeld en ik hielp met wat ontgin- en teeltkennis, gereedschap en de ploeg werkers van 24 man. Maast onze ploeg deden nog ca 25 buurtbewoners en slow food mensen mee en waren er talrijke ambtenaren fotografen en een wethouder actief. Uiteindelijk kregen we ondanks de regen 500 m2 terrein ontgonnen en gewied, 300 m2 aangevuld met grond en compost en 100 m2 uien en 150 m2 aardappelen ingeplant. Al met al was het een zeer welbestede week,waar we stagiaires hopelijk het nodige van geleerd hebben!

Op zaterdag stond op de agenda om met de Greeenteens van De Heimanshof samen met moeder Marike en Stagiaires Robin 9 tieners een onvergetelijk weekend te maken op het Kaageiland. We mochten van Pastoor van Lent overnachten in de werkschuur bij de Stal op de Kaag. Met een fantastisch weer (tot 22 Graden) en luxueuze behuizing en een super op elkaar inspelende groep tieners werd het ook een groot succes. De bonte avond moesten we als leiding om half 2 afkappen, (anders was hij tot de ochtend doorgegaan!) de kerkdienst was een cultuurhistorische ervaring eerste klas en de speurtocht van Thirza fenomenaal nn het weer nodigde zelfs uit om ion water van 10 graden te gaan zwemmen.