De lente begonnen…?

Na het drukke NLDoet weekend was het nog niet echte afgelopen met de drukte. In deze week viel het (theoretische) begin van de lente. Hoewel het weer extreem koud was (gevoels temperaturen van -10 en -15!) waren er talloze activiteiten van te voren op het lente gevoel gepland.

De eerste daarvan was de boomweggeefactie. Vanaf september (maar vooral vanaf 5 maart) hadden we ca 4500 inheemse bomen en struiken verzameld om letterlijk weg te geven. Deze actie ging dit jaar zijn 5e jaar in en is in eerste instantie bedoeld om tuinbeziters te stimuleren hun tuinen natuurvriendelijk in te richten. dwz met bloesem dragende planten (voor insecten) en besdragende (voor vogels() En dat gaat meestal samen en zo samen de verstening tegen te gaan. In de eerste 3 dagen waren we al 3500 van de 4500 platen kwijt.(biedt in Nederland iets gratis aan…..) en de actie loopt nog tot 1 april. En we zijn al zeker van het feit dat alle planten terecht koen<>Dit jaar waren er 2 grote klanten: een windsingel van het Tudor tuinproject (1000 planten) en een ecologische zone om Ruigoord heen. Daar gaat alles heen wat over is. En tweede doel van de actie is om een aanvulling te zijn van de gemeentelijke acties rond de nationale boomplantdagen. Helaas resulteert dat bij vele gemeentes in acties die veel geld kosten voor niet zo veel bomen. Wij proberen te laten zien dat je met nul geld wel degelijk veel bomen kunt planten en we hopen dat dit overal in den lande navolging gaat krijgen.

Op 20 maart was ook de tweede dag van de jeugdclubtuinen. Deze keer waren er als 23 kinderen met ouders. Naast ene school en onze GGZ groep zijn nu 40 van de 60 tuintjes bemand. Nog 20 te gaan.

Op donderdag kwam de actie om een 70 jarige haagbeuk met de hand om te halen en als zit stam te gebruiken tot een hoogtepunt. Na een halve dag lieren en 4 weken spitten en zagen hadden we de boom om en los van zijn wortels. Deze dag hadden we met ene krik en een glijbaan van balken een constructie gebouwd dat we hem uit zijn gat konden laten glijden. En dat is geen geringe klus voor een boom van ca 1500 kilogram. Nu ligt hij op rollen op betonplex platen waardoor hij 20m verplaatst kan worden om door een kraan opgepikt worden voor zijn laatste reis. Maar dan hebben we wel bewezen dat je zo′n klus met de hand kunt doen!

Op vrijdag hebben we op het Kaageiland de jaarlijkse verzorging van de fruitbomen op het Smikkelpad verzorgd. Dat doen we samen met de klassen van de St Jozef school van Kaag en Buitenkaag. De hoogstam bomen zijn nu 5 jaar geleden geplant. Elk jaar maken we met de kinderen een boomspiegel vrij en elke boom krijgt een kruiwagen nest en dit jaar hebben we voor het eerst een serieuze snoeibeurt uitgevoerd. 35 kinderen van 3 klassen deden mee onder begeleiding van 10 volwassenen (Pastoor van Lent met 2 stagiaires, 2 leraren, 2 ouders en 3 vrijwilligers van De Heimanshof. Ondanks de koude wind was het leuk voor de kinderen om te leren kruiwagen rijden en de snoeiprincipes te leren(Niet iedereen even goed ,maar in een ladder in een boom klimmen was ook al leuk) en in september gaan we een appeltaartoogstfeest houden:wie werkt mag er ook van mee-eten!!

En nog was de week niet ten einde, want op zaterdag was eindelijk de aftrap van het 2013 tuinseizoen met 38 nieuwe tuinders (alle huurders van Ymere in Toolenburg). Het had eigenlijk al in juni 2012 moeten begonnen, maar dat lukte niet. De tuintjes (elke 18 m2) waren na 9 maanden behoorlijk dichtgegroeid met zuring en gras, dus dat moest er eerst uit.Het terrein is soms ook erg nat en daarom moest er ook 20 m3 grond aangevuld worden.Verder ligt het perceel midden in de kale vlakte, zodat er ook een windsingel van 21 soorten bomen en struiken geen overbodige luxe was. Daar kwamen dus 1000 bomen en struiken van de boomweggeefdag terecht.

Last but not least was dit ook de week van de Kroonappeltjes. graag wilden we €50000 winnen om ons waterzuiverings terreinen de struintuin als speel- en natuurtuin in te richten. He;aas waren er nog 4000 ander projecten die ook meedongen naar de drie prijzen en was de inschrijving zo geregeld dat alleen clubs met een enorm network of hacking kwaliteiten voldoend stemmen konden genereren. De prijzen gingen dus niet maar de beste voorstellen maar naar de clubs die de meeste stemmen konden genereren. Jammer maar helaas.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.