Als sneeuw voor de zon

Na 2 weken vorst en sneeuw was het ongelofelijk hoe in 2 dagen zon en er regen alle wintersporen uitgewist waren.Op woensdag hadden we al weer een temperatuur record te pakken.

Alle planten ′met anti- vries′ die onder de sneeuw hadden gezeten groeiden en bloeiden meteen door. In de Heimanshof stonden vanaf woensdag al weer de volgende planten te bloeien: stengelloze sleutelbloem, grote een gewone sneeuwklok, winteraconiet, stinkend nieskruid en wrangwortel en donderdag kwamen daar de lenteklokjes bij en vrijdag de boeren krokus.

Het eerste grote project van deze week was het omlieren van 2 grote bomen in de Heimanshof. Elk jaar halen we een paar grote bomen om, om de andere bomen ruimte te geven en als ′paddenstoelenvoer′ en tbv insecten. Zo′n boom doet er ca 5-20 jaar over om geheel weg te teren. Ten behoeve van de ecologische verscheidenheid leggen we elk jaar een paar stuks verse neer. De bomen van dit jaar waren 2 essen die 25 m hoog waren en bij omzagen buiten de tuin op de weg konden vallen. Als ervaring voor de vrijwilligers besloten we dit jaar niet te zagen, maar te lieren. Een lier is een prachtige manier om natuurwetten te leren ervaren. Je kunt er enorme krachten me uitoefenen als je de wetten goed toepast. In dit geval moeten er een es van 30 cm doorsnede en een van 40 cm met wortel kluit en al om. We hadden van Landschap Noord-Holland 2 lieren geleend, een kleine en een grote. Helaas bleken ze beide een eigen diameter kabel te vereisen en de kabel van de kleine lier hadden we 12 m hoog in de boom gehesen. De grote werkte dus niet en de kleine bij nader inzien ook niet: want we trokken de as van de lier stuk. Daarom werd het niet een project van 3 uur maar van 2 dagen. De grote lier deed het met de andere kabel prima.Alleen bleef de kroon in de kroon van andere boom hangen. OP vrijdag heb ik die kroon van de scheefhangende boom (op 12 m hoogte) uitgezaagd. Er bleek houvast genoeg te zijn. Nu volgende week de echt grote es in een keer.

Het tweede project betrof de overdracht van het Meertv project. Michelle (18) die in een tussenjaar mij een maand of 5 geholpen had met filmen en monteren, ging verder op avontuur in Frankrijk. We hadden al 2 nieuwe vrijwilligers gevonden om ze 3 weken in te werken, maar die schrokken er beide na het inwerken voor terug. Op de laatste werkdag hadden we toch weer iemand gevonden: Ronald, van het Kunst fort. Samen met Michelle maakte hij het Meertv filmpje van Haarlememrmeernatuur nr 10, maar dat was niet genoeg vor hem om zelfstandig door te kunnen werken. Daarom lastte Michelle ondanks haar drukke voorbereidingen donderdag nog een halve dag in. Op die dag werkten we gedrieën aan het derde project: het maken van een GPS route met filmpjes van een van de bomenroutes. Deze route hebben we gedoopt ′Bomen om bij weg te dromen′. Met Ans Roling had ik ruw film materiaal opgenomen van 5 van de 20 locaties en met Cees van de Veer en Ans foto′s van de rest. Ans had een heus script gemaakt en vrijdag deze week zouden we alles overdragen aan het I-tour bedrijf dat de route voor het gemeentelijke City Marketing Programma zou maken. Die filmpje moesten flitsend en zeker niet langer dan 1 – 1.5 minuten worden en het basis materiaal was allemaal te lang. In twee uur tijd had Ronald dus 5 keer de tijd om het montage proces te oefenen.

Tussen door hebben we met 2 Ecologie stagiaires een heuse cursus Ecologisch beheer voor een aannemersbedrijf in elkaar geknutseld, ben ik in Castricum naar de afscheidsreceptie van de vertrekkende directeur van Landschap Noord-Holland te gaan om iig de nieuwe directeur te ontmoeten en vele anderen; heb ik geprobeerd in de gebruikersgroep van Park 21, het belang van ecologie in de inrichting duidelijk te maken op woensdagavond en op vrijdagmiddag hetzelfde voor de aanleg van het geluidsribbelkunstproject in park Buitenschot op een expertconsultatie in het Kunstfort.

Het was toch weer geen saaie week.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.