Een sneeuwweek

Dankzij de vorst kon er eindelijk een tractor bij mijn tuin (Dr Nanningabad) op de Geniedijk komen.

Op zaterdag 19 kreeg ik eindelijk de laatste felbegeerde 10 m3 mest voor mijn eigen tuin geleverd.

Mijn vrouw merkte op dat de tuinbusiness (40 m3 mest voor de kas in Aalsmeer, 15 m3 op de Heimanshof voor de school- en jeugdclubtuintjes, 15 m3 op de tuin van Vork en mes en 5 m3 op mijn tuinen op het Kaageiland) wel weer prettig uit de hand aan het lopen zijn. De rest van de zaterdag werd gevuld met mest kruien.

Op zondag hadden we een ekskursie gepland met de Natuurtalenten(de tienerafdeling van de Jeugdclub) naar het Kaageiland om daar de cultuurhistorie van het verdwenen veenlandschap van de Haarlemmermeer te gaan bekijken met alle planten er dieren die daarbij horen. Van de 25 aanmeldingen liet de helft het afweten, vanwege de voorspelde sneeuw, maar de doordouwers hebben een fantastische middag gehad. In het bezinningscentrum De Stal of De Kaag had pastoor van Lent (die ook mee ging) de open haard aan. Dat maakte het mogelijk nav oude kaarten het verschil tussen het veenlandschap een het onderliggende klei/zand landschap van de Haarlemmermeer uit te leggen. Toen we klaar waren voor het Laarzenpad sneeuwde het ′horizontaal′. Toen zijn de we de tocht maar gaan schaatsen en met rode konen kwamen we terug voor de warme chocolade melk. Met zoveel sneeuw was er behalve de vele hazen niet veel te zien van de eenden, ganzen, zilverreigers en roofvogels die er normaliter zijn, maar de pret was er niet minder om.

Na de hectische week met 10 stagiares was deze week relatief rustig met bomen zagen, insectenhotels bouwen op de Heimanshof. Behalve wat netwerk bijeenkomsten met "De Beuk erin′, stichting Meerwaarde en Ymers en een project aanvraag voor Stichting DOEN verliep de week rustig.

De sneeuw en de vorst maakten het zwaar voor de dieren. Daarom leende ik op vrijdag de camera van Meertv om een paar weken aan televisie natuuritems op te nemen. Vrijdag was in de maagdelijke sneeuw gewijd aan opnames over sporen in de sneeuw en de zaterdag was gewijd aan wintervogels. Na 2 weken vorst was er weinig open water in de vorm van wakken over en de meest vogels probeerden hongerig en koud de tijd zo goed en zo stil mogelijk door te komen.Dat is de beste kans als je geen sterke telelens hebt om vogels van dichtbij te filmen. Op die ene zaterdagmorgen heb ik ca 20 vogelsoorten prima kunnen filmen: van Buizerds (op 8 m) , grote zaagbekken, een dodaars (op 3 m) , duizenden krakeenden en noem maar op. Zie de Meertv programma′s de komende weken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.