Vanaf deze plek willen wij u wekelijks informeren over bijzondere natuurfenomenen in Heemstede.
Paddenstoelen
De herfst is deze week volop los gebarsten met veel regen en wind. Op vrijdag was het zo bar dat de Meermondgroep er geen heil in zag om aan de gang te gang maar er meldden zich toch een paar vrijwilligers en waren we uiteindelijk met 3 mensen (en later nog 1). Omdat het pas tegen 12 uur serieus zou gaan regenen hebben we de droge tijd nuttig besteed met bezoek t aan de boswachters van Groenendaal. Dit was een mooie gelegenheid om het winterprogramma een beetje te plannen. Vanaf 1 november willen we met de Meermondploeg om en om ook in Groenendaal boompjes gaan redden voor de meerbomen actie en de boswachter kunnen nog wel wat hulp gebruiken om ongewenste soorten zoals braam en esdoorn onder controle te houden. Daarom hebben we een wandeling gemaakt door het hele landgoed van 90 ha om plekken te vinden met een mooie mix van boompjes om te redden en waar we de ongewenste soorten als tegenprestatie kunnen helpen verwijderen. Die wandeling werd ook een paddenstoelenexcursie. In 1 uur tijd kwamen we een biefstukzwam, een zwavelzwam( foto), een sponszwam en een heleboel porseleinzwammetjes en zadelzwammen tegen. Die rijkdom aan paddenstoelen wordt de komende weken en maanden alleen maar groter.
Totempalen
In de hele wereld is er in de afgelopen eeuwen veel productiebos aangeplant. Dat was bedoeld om zoveel mogelijk nutshout te produceren. Die aanplant met vooral exoten heeft vaak geleid tot veel eenzijdig sparren- en dennenbos. Die bossen worden met de oprukkende klimaatcrisis steeds meer bedreigd door droogte en plagen. Daarom is bosbeheer de laatste tijd steeds meer gericht op het omvormen van die eenzijdige naaldbossen naar veelsoortig gemengd bos met meer loofbomen. Dat speelt ook in Groenendaal. Eén van deze uitheemse soorten die weliswaar indrukkend mooi en groot wordt, is de Amerikaanse Douglasspar. Deze kan wel 60m hoog worden. De Douglasspar is een boom die veel voor scheepsmasten wordt gebruikt. Zijn hout is ook heel weersbestendig door een hoog harsgehalte en daardoor blijft Douglashout extra lang goed in buitencondities. Eén of twee van de dit jaar in Groenendaal gevelde Douglassparren van 15- 20m hoog kunnen gebruikt worden op een MEERGroenproject in de Haarlemmermeer. Daar zijn we bezig een nieuwe uitvalsbasis in te richten op Lincolnpark. Eén van de elementen die de betrokkenheid van de buurt moet stimuleren is het oprichten van 1- 4 totempalen met symbolen en spreuken die de mensen van de wijk en wijkbetrokkenen (zoals de school, de gemeente en de projectontwikkelaar) daarop willen aanbrengen. Die potentiële totempalen hebben we dus ook bekeken en gaan we binnenkort overbrengen. Het maken, infresen, schilderen van de spreuken en oprichten van deze symbolen van samenhang wordt nog een heel project.
Waar kunt u zelf aan meedoen?
Elke vrijdag werken we op Meermond en op zaterdag in het Sorghbosch. Ook worden de bloemenweides weer gemaaid en gehooid. Het is leuk en voldoening scheppend om er samen iets moois van te maken. Voor meer info en om een keer te komen kijken, te helpen of met een vraag: info@stichtingmeergroen.nl .
Franke van der Laan
Stichting MEERGroen