Deze week hebben we met het bestuur en meest betrokken vrijwilligers stilgestaan bij en gevierd dat Stichting MEERGroen dit jaar 10 jaar bestaat. In die 10 jaar is er veel gebeurt, zowel ten goede als minder goede zaken.
Als MEERGroen staan we voor een samenleving in evenwicht met de natuur. Dat is een standpunt dat vaak niet begrepen wordt. Of nog erger: mensen weten wel dat het niet goed zit, maar hopen tegen beter weter in dat het in hun leven nog wel mee zal vallen. Aan de ene kant zijn er veel mensen die zo vergroeid zijn met het huidige (kapitalistische uitbuitings)systeem dat ze ons proberen te bekeren om ‘maar net zo te doen als de rest’. Dan heb je een categorie die wel ziet aankomen dat het niet goed gaat, maar die hebben meer behoefte aan een strohalm om hun persoonlijke schuldgevoel mee te sussen. Een ander groep mensen denkt dat ze er toch niets aan kunnen veranderen en leven er maar op los, zolang het kan. Al die zienswijzen begrijpen wij, maar we accepteren het niet dat we willens en wetens afglijden naar een ineenstorting van onze beschaving(en ind e aanloop daar heen roeien we alles wat mooi en waardevol is aan biodiversiteit uit van tijgers tot insecten). Wij koesteren een andere insteek: we doen niet waar we zin in hebben, maar wat er nodig is. Wij klagen ook niet over wat er niet naar ons zin is, maar wij steken de handen uit de mouwen om er wat aan te doen. Hoewel dat o.i. van enorm veel energie en punitiviteit getuigd, wordt dat vaak niet zo ervaren en blijkt nogal wat weerstand op te roepen. Zo hebben we altijd gezocht naar ervaren bestuursleden met een groot netwerk, om een vertaling te maken van onze aanpak naar de op geld en behoudende bureaucratie georiënteerde samenleving. Wat keer op keer bleek, is dat dat soort bestuursleden probeerden MEERGroen te bekeren om zich te conformeren aan het ‘systeem’ in plaats van andersom. Dat heeft in deze 10 jaar veel bestuurlijke discussie en onrust gegeven.
Ook veel vrijwilligers beginnen met andere verwachtingen bij ons ‘natuurwerk’. Veel mensen zoeken in vrijwilligerswerk geborgenheid en zingeving die in de harde realiteit van elke dag meestal ver te zoeken is. Zij zoeken bij ons een veilige bubbel. Als dan blijkt dat MEERGroen ongeveer het grootst denkbare onderwerp (een toekomst die niet nog 10 jaar maar 100.000 jaar plus mee kan) als missie heeft, kan niet iedereen dat bijbenen. Een voorbeeld daarvan was dat onze uitvalsbasis, een natuurtuin in Hoofddorp ons er uitgooide om dat ze zich niet met dat soort onderwerpen wilde bezighouden en zich daar ondanks hun ecologische kennis en zorg niet mee in wilden laten.
Ondanks deze droevige ervaringen kijken we met trots en tevredenheid terug op de eerste 10 MEERGroen jaren: we begonnen in 2011 met 40 ha areaal in beheer en 400 vrijwilligers in 1 gemeente. Na 10 jaar hebben we meer dan 200 ha en misschien wel 1000 ha in beheer met 1300 mensen in de regio in 8 gemeentes. En sinds in 2020 Urgenda op ons pad kwam en we samen opgetrokken zijn, doen er landelijk al meer dan 4000 mensen mee op honderden locaties met de meerbomen.nu actie. En die actie grijpt steeds sneller om zich heen met lovende commentaren en samenwerkingsverbanden aan alle kanten: Overheden van gemeentelijk tot ministerie niveau , (grote) bedrijven, de lokale tot internationale pers, groene organisaties, de landschappen, boerenorganisaties , etc. Zelfs de EU kijkt nu serieus naar onze aanpak als een middel voor maatschappelijk draagvlak voor klimaatbeleid en als een middel om ecologie in te zeten om de overmaat aan CO2 uit de lucht te halen…… in heel Europa! Die kant moeten we op!
Dus er is alle reden om te verwachten dat onze aanpak meer omarmd zal worden. De nood is inmiddels zo hoog gestegen dat er wel iets moet gebeuren, ziet nu elk wel denkend mens. Alleen zelf structureel handen uit de mouwen steken en buiten het raamwerk van de economie (en de techniek) nog het ecosysteem leren zien als essentiële randvoorwaarde zijn nog dingetjes. Maar daar gaan we de komende 10 jaar aan werken: Waar een wil is, is een weg, de aanhouder wint en al mensheid kunnen we alles: als we maar willen en gaan samenwerken ipv klagen en elkaar en de natuur uit buiten.
Graag krijgen we reacties op onze blogs en suggesties voor onderwerpen.
Franke van de Laan
Stichting MEERGroen
Meerbomen.nu
Klimaatburgemeester Haarlemmermeer