Uitleveren perenbomen en zaailingen

Meerbomen.nu actie

Met het warmere weer verschuiven de prioriteiten. Vorige week waren de laatste oogstdagen en vanaf deze week gaan we focussen op het voor 13 maart ( uiterlijk 20 maart) uitleveren van alles wat we aan boompjes ingekuild hebben staan. Deels gaat dat naar mensen die besteld hebben  en nog lang niet alles geleverd hebben gekregen) en deels willen we ook de burger stimuleren om zijn tuin te ont-tegelen.

Op Park2020  was het na een half jaar brengen  en halen een chaos ontstaan  waarbij alles door elkaar stond op  alle plekken waar ooit een gaatje was geweest. Een telling gaf 57.000 boompjes van 112 soorten aan en zo hier en daar kwamen er nog zaken uit allerlei hoeken en gaten. De maandag en dinsdag werden daarom deze week gebruik om enige orde in de chaos te brengen en in ieder geval de soorten  een beetje bij elkaar te zetten. Inmiddels 3 weken zonder regen  leverde ook een dramatische daling van de grondwaterstand op  waardoor veel  wilgen die inde sloot waren gezet droog waren gevallen. Ook het aanleggen van een hevelsysteem om die sloten uit het grote reservoir aan te vullen werd daarom opgezet.

Toen dat een beetje op orde was  kon er  weer gefocust worden op de groentetuin. Daar waren nog vakken niet gewied en zelfs niet ontgonnen, laat staan aangevuld met verse compost waar nog 5 m3 van lag. Dat en het verzorgen van de perenboomgaard ( 60 stuks)  nam de woensdag.    Bij  het dieren asiel hadden we 7500 perenbomen ingekuild in augustus en ook die moeten voor 20 maart een bestemming  krijgen. Dus donderdag werd besteed om 5000perenbomen uit de klei te trekken en te  verdelen over de koele peren actie,  park 2020 en nog allerlei ander plekken in Nederland. Zo bleven er nog 1500 over die volgende week naar Enkhuizen gaan.

Omdat de perenbomen allemaal op donderdag op schema kwamen konden we vrijdag weer zoals normaal naar Heemstede. Deze week naar Groenendaal met 15 mensen waar mee we bijna een ha van bramen en afgezaagde ( zware) esdoorns  hebben ontdaan. De afgezaagde bomen komen helaas met 3- 10 scheuten terug waaraan je nauwelijks houvast of  hefboom effect hebt.  Eigenlijk niet erg leuk werk om te doen, maar het was zulk mooi weer dat het wel  een keertje kon.

Zaterdag was een plant dag gepland met een  grote aannemer die in een 300 ha polder bij Weesp  en  Muiden niet alleen 100 ha huizen, maar ook 200 ha natuur realiseert. 30 ha van die 200 ha wordt bos. De eerste ha van die 30 ha hebben we met omwonenden, het bedrijf en een boer gerealiseerd. Er kwamen 40 mensen door de dag heen en daar mee hebben we ca 5000 boompjes geplant ( 1 per m2  op 5000 m2 van een perceel van 8000 m2).

Ander nieuws

De wildcamera in onze slechtvalkenkast hebben we uit gelezen… helaas hadden we hem verkeerd ingesteld zodat er niet op de geheugen kaart stond. Dat was balen.

Beter nieuws was dat deze week der belangstelling van een groot accountantskantoor en van de Europese commissie  op gang kwam  om samen te werken   op grotere schaal en iemand melde    net interesse om bestuurlijk te helpen Dat kunnen we  in MEERGroen erg goed  gebruiken.

Last but not least vonden we bij het verzorgen van de perenboomgaard op Park2020 dat er meer dan 30  bladrozetten van de bijen orchis stonden. Terug redenerend betekent dat  dat in de 15 jaar na het bouwrijp maken van de grond het 10 jaar geduurd heeft  voordat de grond weer gesetteld was en dan nog 5 jaar waarin het zaad   gekiemd en door schimmels is verzorgd. Na 5 jaar groei zonder ooit te bloeien omdat er elke 14 dagen gemaaid werd,  zijn de planten nu volwassen en kunnen ze voor de schimmels iets terug doen. Dat heet symbiose. Wij gaan er voor zorgen dat er tot bloei en zaad zetting dit jaar niet gemaaid wordt. Dan hebben we er een nieuwe parel bij op Park 2020.

Maandag was ook de deadline voor het indienen van  project voorstellen voor het Betrekken bij Groen fonds in  Noord Holland. Wij willen ook zo veel mogelijk mensen bij Groen betrekken, dus met allerlei partners hebben we daar 3 voorstellen voor ingediend: Met het Fort Hoofddorp, Met Urgenda en in Park 2020.

2 reacties op “Uitleveren perenbomen en zaailingen”

  1. Beste,

    Ik las een post op een Facebook pagina dat er bomen en struiken uitgedeeld worden. Waar is dat precies? En zou dat ook op een andere dag kunnen dan zaterdag?
    Ik hoor graag van jullie

    Mvgr Ronald bekkering

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.