13 maart: Laatste gratis bomen beschikbaar. Reserveer je boom of struik!

Wat: 3500 bomen gratis af te halen, zie overzicht onderaan dit bericht
Wanneer: Zaterdag 13 maart, tussen 10 en 17 uur, tot uiterlijk 20 maart
Waar: 
Park 2020, Hoofddorp
Waarom? Lees verder!

MeerBomenNu

Het is vanaf 2009 een traditie in de Haarlemmermeer dat er gratis bomen beschikbaar gemaakt worden aan iedereen die zijn tuin en terrein natuurvriendelijker wil inrichten. Vorig jaar 100.000. Dit jaar is de actie landelijk uitgebreid  i.s.m. Urgenda en de Caring Farmers onder de naam Meerbomen.nu .  Meer Bomen Nu is veel in het nieuws geweest: er zijn afgelopen winter 190 duizend perenbomen, 60 duizend sneeuwballen en honderdduizenden zaailingen uit de natuur gratis weggegeven voor het klimaat en de biodiversiteit. In het hele land hebben vrijwilligers geholpen met bomen verzamelen en verplanten.

MeerBomenNU had als doel om dit jaar één miljoen bomen te planten, voor het klimaat en de biodiversiteit. Door te werken met gratis jonge boompjes en struiken uit de natuur, laten we zien dat vergroenen veel goedkoper en sneller kan. Daarnaast willen we laten zien hoe leuk het is om samen te werken aan de vergroening van onze omgeving,  dat iedereen mee kan helpen aan ecologisch beheer en wat kan doen aan biodiversiteit het de klimaat verandering. 2300 vrijwilligers hielpen mee zodat 900 boeren en burgers die afgelopen zomer bestelden, bomen hebben ontvangen. De perenbomen en sneeuwballen die door corona onverkocht bleven, fleuren nu tienduizenden tuinen op. Vanwege Corona is het aantal van 1 miljoen niet gehaald, maar zijn we trots te kunnen melden dat 500.000 bomen een tweede kans hebben gekregen. Helpt u mee de laatste exemplaren een plekje te geven?

Bomen voor iedereen ook in de tuin

Niet alleen professionele partijen willen we bedienen, maar ook de burger die graag wat minder steen en meer biodiversiteit in zijn tuin wil. Daarom maken we op zaterdag 13 maart  in Hoofddorp op Park 2020 tussen 10 en 17 uur 3000- 5000 bomen beschikbaar volgens het principe wie het eerst komt, het eerst maalt. Er zijn ca 100 soorten beschikbaar in variërende aantallen waaronder de  laatste perenbomen, kersenbomen, lijsterbes, vlier, aalbes, bos wilgen, robinia etc. Voor meer informatie over de precieze locatie, kijk onderaan dit bericht.

Wie wil er nu geen Vuilboom in zijn tuin?

Een zeer onbekende, maar interessante soort, speciaal voor stadstuinen is de vuilboom. Deze vreemde naam is in feite een eretitel omdat hij al sinds de oudheid gebruikt werd voor detox kuren, dwz om de ‘vuil’ kwijt te raken, maar daarnaast levert hij ook het meest zuivere norit, is de waardplant voor 2 soorten vlinders en heeft het langst bloemen en bessen van alle inheemse soorten en wordt hij ook niet erg  groot. Ideaal dus voor ‘ tegel  eruit en meer insecten en vogels’.

Organisatie

I.vm. Corona  veiligheid en logistiek: langskomen mag maar een afspraak maken wordt geadviseerd. Dat mag ook  voor andere dagen dan 13 maart tot  uiterlijk 20 maart. Op zaterdag 13 maart is er advies en een informatie tafel beschikbaar.

Voor meer informatie en een afspraak, neem contact op met Franke van der Laan:

Download hier (PDF) een overzicht voor welke bomen beschikbaar zijn.

12 reacties op “13 maart: Laatste gratis bomen beschikbaar. Reserveer je boom of struik!”

 1. Tineke Stapel

  Ik zou graag een perenboom reserveren, voor tuin 103 vd Volkstuinvereniging Zandvoort.
  Hartelijk dank!

 2. Tirza van Elk

  Kunnen wij een of twee vuilbomen reserveren? Eentje voor onze eigen tuin en eentje voor de doetuinen in het Schoterbos…
  Fam. van Elk – van Vugt

 3. Johanna maria De smit perukel

  hallo

  graag n perenboom voor ons appartement met grote tuin!
  nog ruimte genoeg!

  dank

 4. Graag reserveer ik een vlier en een vuilboom. Kom ze maandag halen. Vandaag lukt helaas niet.
  Groet, Marijn

 5. Anita Klootwijk

  Graag zou ik (voor meerdere tuinen en een zorgboerderij) wat struiken, bomen reserveren indien mogelijk.

  Het betreft: 3 sneeuwballen, 2 clematissen, 2 kamperfoelies, 1 Robinia, 1 perenboom.

  Wij komen dat dan zaterdagmiddag (vroeg in de middag ) ophalen.

 6. Ik wil graag een lijsterbes, fluweelboom, krenteboompje en een clematis reserveren, kom deze begin vd middag halen indien nog voorradig. Bvd Elly

 7. Franke van der Laan

  we zitten tissen taurusavenue, scorpius en andromedea. Het terreinis is1 ha met een kas. Nog al groot en niet te missen

 8. Hallo Franke
  Heb leuk kleine voortuin niet veel budget. Toch een leuke perenboom in de tuin.
  Wil graag donderdag 18 of vrijdag 19 maart komen ophalen.

  Groet Pieternel

 9. Frans Lucassen

  Beste mensen van Meergroen,

  Wij zijn geïnteresseerd in vier Hulstbomen, 1 robinia, enkele vlierstruiken, 2 sneeuwballen en enkele berken. Is het mogelijk om a.s. woensdag te komen?
  Met vriendelijke groet,
  Frans Lucassen, Heemstede 06 38033689

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.